Specialundervisning
0   341

Ny pjece om reglerne for specialundervisning skal hjælpe frustrerede forældre

Klagenævnet har oplevet en stigning i telefonopkald fra forældre, der ikke har en klagesag hos nævnet, men som efterlyser vejledning om reglerne for specialundervisning. Nu introducerer klagenævnet reglerne i en pjece, hvor forældre også kan læse om deres rettigheder.

"Vi kan ikke sætte et præcist tal på stigningen i telefoniske henvendelser, men vi får flere og flere opkald fra forældre, som føler de mangler vejledning om reglerne om specialundervisning. Derfor har vi lavet en forældrepjece", fortæller jurist Line Kürstein fra sekretariatet for Klagenævnet for Specialundervisning.

Pjecen har længe ligget på tegnebrættet, men er blevet udskudt på grund af strukturændringer og den nye lovgivning om specialundervisning, som trådte i kraft 1. maj 2012.

Artiklen fortsætter under banneret

"Med den større efterspørgsel på vejledning synes vi, at tiden var inde til at tage pjecen op igen. Det skal også ses i sammenhæng med, at antallet af klagesager er faldet, og det på trods af, at vi havde forventet en stigning som følge af inklusion", siger Line Kürstein.

Forældre skal have skolelederens afgørelse på skrift

I pjecen kan forældre læse, at det kaldes specialundervisning, når en elev enten får støtte i mindst ni undervisningstimer om ugen i en almindelig klasse eller et undervisningstilbud i specialklasse eller på specialskole.

Forældrenes rettigheder

  • Du har ret til at blive hørt, før der træffes en beslutning om specialundervisning.
  • Du skal derfor have en kopi af alle beskrivelser af dit barn.
  • Afgørelsen skal du også have skriftligt.
  • Afgørelsen skal indeholde en begrundelse, hvis dit barn ikke får den specialundervisning, som du ønsker.
  • Du skal have vejledning om dine klagemuligheder.

Kilde: Forældrepjece om specialundervisning til elever i folkeskolen

Det fremgår også, at forældre altid skal inddrages i alle beslutninger om specialundervisning til deres barn, at det er skolelederen, som beslutter, om barnet kan få specialundervisning på skolen, og at forældrene skal have afgørelsen på skrift. Afgørelsen skal indeholde en begrundelse, hvis barnet ikke får den specialundervisning, forældrene ønsker.

"I mange kommuner er flere af de kompetencer, som tidligere lå i forvaltningen, lagt ud til skolelederne, og der har været eksempler på skoleledere, som ikke har været opmærksomme på, at de træffer en afgørelse, som forældrene kan klage over, og at forældrene har krav på at få afgørelsen på skrift. Vi ser i hvert fald eksempler på forældre, som kun har fået den mundtligt", siger Line Kürstein.

Håber, at lærere vil printe pjecen til forældre med behov

Skolelederforeningen har udgivet to pjecer til skolelederne om at træffe afgørelser om specialundervisning til folkeskoleelever. Klagenævnets nye pjece er også sendt til landets skoleledere, men er målrettet forældrene.

"Undervisningsministeriet har hjulpet os med at sende pjecen ud til skolelederne for at give dem mulighed for at lægge den på både forældre- og lærerintra. Vi håber, at lærerne eventuelt vil hjælpe forældre med at printe pjecen ud, hvis de ikke selv har mulighed for det", siger Line Kürstein.

Klagenævnet har også gjort KL, DH, Skole og Forældre, DLF, Skolelederforeningen og Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet opmærksom på pjecen.

 

"Vi ved, at Den Uvildige Konsulentordning har lagt pjecen ud på sin hjemmeside, og at den allerede har fået mange hits", siger Line Kürstein.

Du kan læse pjecen via linket til højre for artiklen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.590 andre er allerede tilmeldt