»Det var bare en Arto-debat«

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

22. oktober udkommer »Den åbne dagbog«, som er en debat- og undervisningsbog til de ældste klassetrin. Den handler om adfærd på nettet og bliver udgivet i samarbejde med SSP og Medierådet for Børn og Unge.

Mange unge ved ikke, at billeder nærmest er umulige at slette fra nettet, når de først ligger på eksempelvis Facebook, og at det ikke altid kun er vennerne, der læser med.

16-årige Pernille oplevede sidste år, hvordan hendes svar i en Arto-afstemning om »hadelærere« blev læst af blandt andre skolelederen. Det førte til en dags bortvisning fra Hellebækskolen i Helsingør og en massiv interesse fra medierne.

Hvordan oplevede du episoden?

»Der blev gjort et stort nummer ud af det. Medierne var på skolen hele tiden. Jeg kunne ikke rigtig tage det seriøst, det var bare en Arto-debat.

Vi skrev nogle grimme ting om lærerne, men de talte jo også om os på lærerværelset. Godt nok ikke på samme måde, men man har lov til at skrive, hvad man vil, i sin fritid, ellers har man ikke noget privatliv. Hvis jeg bliver overvåget på Arto, gider jeg ikke bruge det«.

Tænker du mere over nu, hvad du skriver på nettet?

»Både-og. Man skal åbenbart ikke sige sine meninger i debatter, men når jeg skriver til mine veninder, tænker jeg ikke over det. Jeg har altid været bevidst om, hvilke billeder jeg offentliggør«.

Nogle arbejdsgivere tjekker deres ansøgere på nettet. Tænker du over det?

»Nej, det var da lidt ærgerligt. Men jeg har ikke lavet noget kriminelt. Så jeg tror ikke, det kommer til at have stor indflydelse i fremtiden«.

lwn@dlf.org