Jane Findahl er efter interviewet stoppet som udvalgsformand for KLs Børne- og kulturud-valg. Hun er afløst af Anna Mee Allerslev(R)

»Medarbejdere er altid forpligtet til at sætte sig ind i nye regler«

Lærerne har selv en del af ansvaret for at kende til nye regler om underretning, lyder det fra Jane Findahl fra KL.

Publiceret

LÆRERE FORVENTER IKKETILBAGEMELDING

64 procent af lærerne, der har foretaget en underretning, sidende nye regler blev indført i oktober sidste år, ved ikke, atkommunen har pligt til at orientere om, hvorvidt der er iværksat enundersøgelse eller en foranstaltning.

Kommunen har pligt til at orientere: 
36 %: Ja

Kommunen har pligt til at orientere: 
64 %: Nej

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere: Kommunerne reagerer sjældent på underretninger

? Seks ud af ti lærere oplever sjældent, at der sker noget, når de underretter. Tror du, at det tal bliver mindre med den nye lov?

! »Ja, bestemt. Ude i kommunerne er man på en helt anden måde tvunget til at samarbejde om at håndtere underretningerne. I kommunerne vil man gerne have tidlige underretninger, fordi det er der, man kan gøre en indsats, inden problemerne bliver store. Det skal de, der sidder på familieafdelingerne, være gode til at fortælle lærerne om. Man skal finde sammen i fora, hvor man kan diskutere, hvad den gode underretning er«.

? Kan du forstå, at man bliver forbeholden over for at underrette, når man oplever, at der sjældent sker noget?

! »Den her undersøgelse er foretaget, tre måneder efter at loven blev indført. Når man får diskuteret de nye måder at arbejde på, så bliver det bedre - det skal det. Loven er et værktøj, men den gør det ikke alene«.

? Syv ud af ti lærere ved ikke, at kommunen skal give en tilbagemelding på en underretning. Er det godt nok?

! »Det er selvfølgelig et fælles ansvar. Der er ingen tvivl om, at de nye regler skal formidles ordentligt. Både fra forvaltningens og skoleledernes side. Men som lærer har man altså selv pligt til at orientere sig, når der kommer lovændringer. De nye regler kan findes på alle kommunernes hjemmesider«.

? Men er det nok, at det står på kommunens hjemmeside?

! »Nej, det er ikke nok, at reglerne står på hjemmesiden, de skal også formidles ordentligt af forvaltningen, skolelederne og meget gerne fra de medarbejdere på området, som arbejder med børnesagerne«.

? Men du mener, at det er lærernes eget 
ansvar at have styr på lovændringer?

! »Medarbejdere er altid forpligtet til at sætte sig ind i nye regler. Når man arbejder med børns trivsel, har man et særligt ansvar. Men kommunen skal selvfølgelig gøre alt for, at alle medarbejdere har viden om det«.

? Hvad kan kommunerne gøre?

! »Vi skal bruge den nye lovgivning, så det bliver bedst for børnene, det har vi alle et fælles ansvar for. Det giver god mening. Familieafdelingen kan nu orientere om, hvad det er for en type foranstaltning, der er planlagt, og hvor længe den skal stå på. Så kan den enkelte lærer være med til at støtte barnet under udøvelse af sit arbejde«.

? Hvad kommer de nye regler på sigt til at betyde for sårbare børn?

! »Det er godt, at flere underretter. Nu handler det om sammen at finde ud af, hvordan man foretager den gode underretning. Jeg er selv socialrådgiver. Jeg ved, det er vigtigt at få en underretning tidligt i forløbet. Det er altid sværere at gøre noget, når problemerne er eskaleret«.