Blog
0   1298

Inviter verden inden for i religionsundervisningen

Abonner på nyt om Mette Tunebjerg i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dagligt kan man i medierne finde spændende materiale, som kan inddrages i religionsundervisningen fx hos de største elever, og som kan gøre undervisningen relevant, vedkommende og lærerig for de unge mennesker.

Det moderne religionsfag i folkeskolen handler om forskellige måder at forstå, erkende og leve livet på. Der skal arbejdes med grundlæggende eksistensvilkår, med etik og med religioner og andre livsopfattelser, der netop byder sig til med forskellige forståelser og tolkninger af verden og livet som menneske.

Jeg vil her inddrage nogle aktuelle eksempler på sager i pressen, der med god grund kan inviteres inden for i religionsundervisningen i skolen, og som også meget vel kan være relevante i afgangsprøvesammenhæng.

Etik for alle pengene

Spørgsmålet om aktiv dødshjælp er jævnligt oppe i pressen og det er rigtig relevant i religionsundervisningen i de store klasser. Aktiv dødshjælp er ikke lovligt i Danmark, men undersøgelser viser, at et flertal af danskerne alligevel går ind for det. Der har været en lang række sager i aviser og på TV om mennesker, som ønsker aktiv dødshjælp og som derfor føler sig nødsaget til at rejse til lande, hvor det er lovligt, fx Holland og Belgien. Men hvordan kan det så være, at det fortsat er ulovligt i Danmark?

Artiklen fortsætter under banneret

Eleverne skal få indsigt i, hvor komplekst et spørgsmål, der er tale om. Desuden skal de præsenteres for forskellige syn på og argumenter for og imod aktiv dødshjælp, så de selv kan deltage i en samtale og diskussion af emnet. En af de seneste sager om aktiv dødshjælp er den netop vedtagne lov i Belgien, der tillader, at børn må modtage aktiv dødshjælp.

www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/02/13/182702.htm

Den er oplagt at bruge i undervisningen. Kirken i Belgien har været en stor modstander af loven – men hvorfor mon det?

Eleverne skal præsenteres for de syn på mennesker, livet og døden, som debatten om aktiv dødshjælp afføder.

Det er undervisning i etik for alle pengene at arbejde med aktiv dødshjælp og undervejs får eleverne mere viden og flere nuancer, der gør dem bedre i stand til selv at forholde sig til sådanne komplekse, etiske problemstillinger.

Pligt til at hjælpe?

For nylig blev en kvinde på Lolland dømt for ikke at have hjulpet sin veninde, der var i nød. Veninden døde. Kvinden blev dømt efter straffelovens paragraf 253, der siger, at det er strafbart at undlade at hjælpe nogen, som er i ”øjensynlig livsfare” eller er ”tilsyneladende livløs”.

http://www.etik.dk/artikel/545423:Hverdagsetik--Kan-man-doemmes-for-ikke-at-hjaelpe-andre 

http://www.etik.dk/artikel/546813:Hverdagsetik--Historisk-dom-for-at-undlade-at-hjaelpe-noedstedt

Der findes altså en lov, der fortæller, at det er forbudt ikke at hjælpe andre mennesker i alvorlig nød. I et skolearbejde med denne sag som udgangspunkt, kan man beskæftige sig med, hvilket syn på mennesker og medmennesker loven vidner om, og om det overhovedet er nødvendigt at lovgive om noget sådant?

Medmenneskelighed, barmhjertighed og næstekærlighed er grundbegreber i de fleste religioner. Eleverne kan i arbejdet få indsigt i, hvad disse begreber betyder i religionerne, hvilken vægt religionerne tildeler dem og hvordan de kan efterleves, hvis de altså kan og skal det?

Når man beskæftiger sig med et sådant emne, er det grundbegreber som ansvar, pligt og medmenneskelighed, der arbejdes med og som skal nuanceres og diskuteres sammen med de unge mennesker. Gennem arbejdet, får de kompetencer til at kunne forholde sig til forskellige syn på disse grundbegreber og at handle i forhold til sådanne problemstillinger.

Inviter verden inden for

Det er oplagt at inddrage verden og verserende sager i religionsundervisningen. De relevante sager kalder på, at væsentlige elementer i folkeskolens religionsfag inddrages, uddybes, diskuteres og læres, og det er jo i sig selv rigtige gode argumenter for at invitere verden inde for. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
975 andre er allerede tilmeldt