Frie grundskoler på plads

500 medlemmer af DLF omfattes af forlig, der til forveksling ligner folkeskoleforliget

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne på de frie grundskoler og private gymnasiers grundskoler skal ikke vænne sig til det udskældte udtryk 'betroet tid'. Men de får nøjagtig de samme 400 timer til deres individuelle forberedelse som i overenskomstforliget på det kommunale område. I det netop indgåede forlig for lærerne på de frie skoler kaldes de 400 timer 'egentid' og de resterende 1.280 timer årligt 'skoletid'.

Lærere over 60 år får også den samme nye aldersreduktion på 175 timer, men på de frie skoler vil den blive givet som en forhøjelse af egentiden, hvor den i det kommunale forlig er en nedsættelse af skoletiden - for læreren gør det overhovedet ingen forskel . . .

Der findes også en udviklingspulje på 125 timer per lærer til skolen, hvoraf 50 timer er garanteret den enkelte. Såvel lærersamarbejde som skoleudvikling og efter- og videreuddannelse kan lægges ind i denne pulje, men hvis skolelederen i samråd med sine ansatte vælger at lægge alle elementerne ind i puljen, skal den sættes op til 150 timer.

Også lærerne ved de frie skoler overgår til nye lønformer efter samme model som i det primærkommunale forlig. Den fremtidige løn for nyansatte og yngre lærere består af tre elementer, basisløn, kvalifikationsløn og funktionsløn. I stedet for skalatrin vil lærere på ny løn fremover få en fast basisløn, 224.053 kroner om året som nyansatte, 238.990 kroner efter fire år og 260.329 kroner ved otte års anciennitet. Blandt de aftalte tillæg er et undervisningstillæg, som gives gradueret efter antal undervisningstimer efter et noget anderledes system end i folkeskolen. Eksempelvis gives der for de første 499,9 undervisningstimer årligt fire kroner i timen, for timer fra 600 til 649,9 timer 50 kroner og for timer over 750 årligt 150 kroner per time.

Lærere, der bliver i det gamle lønsystem, det vil sige de, der næste år er på løntrin 31, vil kun få undervisningstillæg for timetal over 650.

Aftalen er knyttet til det statslige overenskomstforlig, og en enig hovedstyrelse i Frie Grundskolers Lærerforening anbefaler resultatet. Det omfatter 6.000 FGL-lærere og cirka 500 medlemmer af Danmarks Lærerforening. I DLF er det hovedstyrelsen, der tager stilling til resultatet - hovedstyrelsens stillingtagen kendes ikke i skrivende stund.