Debat
0   585

10 gode grunde!

Fra august 2014 påbegyndes tysk fra 5. klasse. Det er der mange gode grunde til!

Fra august 2014 skal alle elever påbegynde 2. fremmedsprog.

Med revision af folkeskoleloven er det fastsat, at alle skoler skal tilbyde tysk, og at fransk kan tilbydes. Tysklærerforeningen for Grundskolen glæder sig over, at det, vi siden foreningens start har arbejdet på, at gøre tysk obligatorisk fra 5. klasse, også er blevet en realitet - forstået på den måde, at alle elever skal have mere end 1 fremmedsprog. At det er sket med et nedsat vejledende lektionstal i 8. og 9. klasse til følge, er så en kedelig kendsgerning, som kun kommunerne kan råde bod på.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er foreningens holdning, at alle elever bør have tysk, og samtlige elever bør have mulighed for at vælge fransk som et tredje fremmedsprog som valgfag fra 7. klasse.

Hvorom alt er, er det nødvendigt, at valget af tysk sker på et grundlag, hvor eleverne også er orienteret om, hvilken betydning det har for deres fremtid at lære tysk. Nedenstående 10 grunde til at lære tysk kan være til hjælp både for eleverne og deres forældre, når de skal orienteres om fagets muligheder.

De 10 grunde er på grundlag af et oplæg fra Goethe Instituttet omsat til dansk af tidligere fagkonsulent og nuværende formand for undervisningsministeriets opgavekommission Georg Schjørring.

Ti gode grunde til at lære tysk!

1      Vigtigt kommunikationssprog i Europa

Kan du snakke tysk, kan du uden problemer kommunikere med ca. 100 mio. europæere på DERES modersmål. For tysk tales ikke kun i Tyskland,  men også i Østrig, i størstedelen af Schweiz, i Liechtenstein, Luxembourg og i dele af Norditalien, Østbelgien og Østfrankrig. Efter russisk er tysk det sprog i Europa, som flest mennesker har som modersmål, og det hører til blandt de 10 mest talte sprog i verden.

2      Læsning på originalsproget  

Hvis du interesserer dig for litteratur, er det svært at komme uden om tysk. Hvert år udkommer der over 60.000 bøger på det tyske bogmarked,  hvilket er 18 % af alt, hvad der udkommer i hele verden. Og det er nu engang bedst at læse bøger på originalsproget. 

3      Tysk som handelssprog

Tyskland er den vigtigste handelspartner for alle lande i Europa og for mange lande uden for Europa. Hvis man kan tale tysk, forbedrer man sit forhold til sine forretningsforbindelser i verdens 3. største industriland.  I erhvervslivet er tyskkundskaber en stor fordel, for hvis man forhandler på et tredjesprog, kan det føre til kostbare misforståelser.  

4      Tysk er ikke svært at lære

At lære tysk og at tale tysk er ikke sværere end engelsk.  Med moderne undervisningsmetoder kan man hurtigt blive god til at kommunikere.

5      Fordele inden for turismen

De fleste turister i Danmark kommer fra Tyskland og de nordiske lande.  Derfor er det en stor fordel for alle, der har med turisterne at gøre, at kunne forstå og tale tysk.  

6      Bedre jobmuligheder

Tyskkundskaber forbedrer dine muligheder på arbejdsmarkedet. Mange tyske firmaer i udlandet (også i Danmark) og danske firmaer, der handler med de tysktalende lande, søger medarbejder med tyskkundskaber.  Der er stor mangel på medarbejdere, der er gode til tysk.  Også inden for EU er der gode uddannelses- og arbejdsmuligheder for folk, der er gode til tysk. 

7      Fremmedsprog udvider din horisont

Når du kan fremmede sprog, udvider du din horisont, både rent personligt, men også jobmæssigt.

8      Tysk som videnskabssprog

For videnskabsfolk og studerende er det vigtigt at have tyskkundskaber,  fordi tysk ligger på andenpladsen, hvad angår videnskabelige publikationer. Kan du tysk, har du derfor adgang til en stor mængde forskningsresultater på alle områder inden for den moderne videnskab.  Over 40 % af amerikanske videnskabsfolk anbefaler deres studerende at lære tysk af samme grund, og i Polen og Ungarn mere end 70 %. 

9      Lær tyskerne at kende!

Millioner af turister besøger hvert år Tyskland, der jo ligger midt i Europa. Hvis du taler og forstår tysk, lærer du tyskerne, deres historier og kultur bedre at kende.  

10  Den tyske kultur

Kan du tysk,  har du  muligheder for at lære den tyske kultur godt at kende,  for tysk er Goethes sprog, og Kafkas, Brechts, Mozarts, Bachs og Beethovens, Freuds og Einsteins.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.859 andre er allerede tilmeldt