Biologi
0   556

Interesse for naturfag smitter

For et par år siden besluttede Region Syddanmark at være science-region. Det har knækket den nedadgående kurve på antal af naturfagsstuderende på nogle områder. På Vinding Skole i Vejle sidestiller man nu naturfagsstrategien med it-strategien, og det virker, fortæller en lærer på Big Bang-konference.

Når man målrettet sætter ind med øget interesse på naturfagsområdet, så smitter det, fortalte naturfagskoordinator på Vinding Skole Ida Buch Sørensen i en workshop på Big Bang- konferencen, der finder sted på Vingsted Centret ved Vejle torsdag og fredag i denne uge,

"Vi har arbejdet med fokus på naturfag i et år. Ind til videre har vi fokuseret på os selv på skolen, hvor vi har lavet venskabsarrangementer på tværs af klassetrin, vi har en årlig science-uge og har haft elever ude på gågaden for at lave stand-up-fysik efter et besøg på Økolariet. Jeg er blevet naturfagskoordinator på skolen, og jeg holder fast i, at naturfagsstrategien har samme betydning som it-strategien, og vi oplever, at det smitter det her", sagde Ida Buch Sørensen.

Big Bang Konference

Holdes for 2. gang. Big Bang arrangeres af NTS-Centeret, Sciencetalenter, Økolariet, Danish Science Factory, Friluftsrådet, Københavns Universitet, Center for Undervisningsmidler, Naturvidenskabernes Hus og Universe.

Over 750 deltagere er tilmeldt til de mange workshops, foredrag og messe i Vingsted Centret i Vejle.

Følg konferencen på facebook.com/bigbangkonferencen

Alle naturfagslærere har fået fem en halv time til at holde møder med hinanden, og det har givet et samarbejde i faggrupperne, hvor der ikke tidligere var tradition for at mødes.

"Vi ved nu, hvad der sker i de andre afdelinger på skolen, vi er med i flere projekter og det betyder, at vi taler naturfag på skolen lærerne imellem og eleverne imellem".

Artiklen fortsætter under banneret

Hun fortalte, at ti elever i tre grupper i 9. klasse har besluttet at lave projektopgave i naturfag.

Stor mangel på science-uddannede

Samme tankegang ligger bag Region Syddanmarks beslutning om at være science region. Der er også tale om en langsigtet plan - og en meget nødvendig plan. Fordi der er tale om en udkantsregion, hvor alt for få indbyggere tager en uddannelse.

Odense har mange tilflyttere, der tager en uddannelse, men de flytter igen, når de er færdiguddannede. Og i Esbjerg kommer man allerede næste år til at mangle mange medarbejdere i offshore-branchen. HTX-uddannelserne ligger lavt i Region Syddanmark og på gymnasierne har sciencestudieretningerne haft faldende interesse, fortalte udviklingskonsulent Christian Brincker Nordbek fra Region Syddanmark.

Virksomhederne efterspørger specialiseret arbejdskraft inden for natur, teknologi og sundhed. Og en ny undersøgelse viser, at der inden for en kort årrække kommer til at mangle 500 ingeniører bare i Sønderborgområdet.

Heiko Buch-Illing fra NTS-Centeret i Syddanmark fortalte på konferencen, hvordan regionsformanden havde sikret sig en formel accept og en underskrift fra alle 16 borgmestre i regionen, om at man ville udvikle en science-strategi for hver kommune. Det har blandt andet betydet, at hver kommune nu har en naturfagskoordinator og netværk, der sikrer samarbejde mellem naturfagsfolkene. Der er etableret science-klubber for folkeskoleelever i Esbjerg og naturfagskurser for lærere i Kolding.

Visionen i regionen er at tiltrække virksomheder, uddanne flere indenfor naturfagene og så at sikre en almen dannelse af borgerne på området.

"De nedadgående kurver er knækket når det gælder studerende på de korte tekniske videregående uddannelser især i Esbjerg og flere fra regionen er også begyndt at læse naturfag på universiteterne. Men sundhedspersonalet er stadig faldende i antal", sagde Christian Brincker Nordbek.

Han fortalte, at mange søgte til København, fordi de der kunne få studiejob, så nu prøver man målrettet at skabe studiejob i Region Syddanmark.

Bustransport af elever er stor udfordring

Et helt lavpraktisk problem, der udfordrer skolerne, er udgifterne til buskørsel. Heiko Buch-Illing fortalte, at indsatsen på naturfagsområdet i regionen har betydet, at både Varde og Middelfart Kommuner har etableret busordning for skoleklasser, når de skal ud til aktiviteter udenfor skolen.

Flere lærere i workshoppen kommenterede bus-udfordringerne. En spurgte regionen om økonomisk støtte og en anden fortalte, at det kostede 1500 kroner for to dages kørsel for 100 elever, da de skulle ud og besøge erhvervsvirksomheder og uddannelser. Penge, skolen ikke havde let ved at finde.

"Det er et kæmpeproblem på skolerne", lød det fra flere.

I Vejle er der 60 kilometerfra den ene ende af kommunen til den anden, og det giver store udfordringer, fortalte konsulent i kommunen Erik Grønfeldt.

"Vi har tre naturskoler, men vi har svært ved at få dem brugt nok. Nu kommer naturvejlederne fra naturskolerne også ud på skolerne og bruger skolens nærområde som afsæt for undervisningen, og det har hjulpet noget på problemet", sagde Erik Grønfeldt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.585 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)