Nye, gode skolebøger

Undervisnings­middelprisen 2008 på 60.000 kroner uddeles den 1. oktober. Bøger om kræft, religion og ungdoms­litteratur i finalen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om pengekassen er smækket i, og dørene er låst på Dansk Skolemuseum, inviterer undervisningsministeren til overrækkelse af Undervisningsmiddelprisen 2008 den 1. oktober. Den uafhængige priskomité har i år vurderet 44 indstillede materialer og fundet tre finalister. I udvælgelsen er der blandt andet lagt vægt på faglige kvaliteter, evnen til at fænge hos eleverne og materialets relevans.

Tre finalister

De tre udvalgte er »Bios-tema - Kræft« af Teresa Andresen og Finn Skaarup Jensen, Gyldendal, »Tre religioner« af Merete Engel, Haase og Søn, og »Vokseværker« af Lone Billeskov Jansen og Karen Lise Søndergaard, Dansklærerforeningen.

»Bios-tema - Kræft« består af et elevhæfte på 48 sider og en lærervejledning med kopiark og tre delprojekter. Herudover findes på internettet en link-samling opdelt efter delprojekterne. Ud fra emnet »kræft« kobles en række emner fra tre fag, så der tages udgangspunkt i elevernes verden og herfra gives mulighed for fordybelse i en række faglige emner. »Bogen formår at behandle emnet fra en positiv og objektiv vinkel. Der er faktuel viden om miljø- og livsstilsproblematikker og de biologiske processer, der påvirkes, uden nogen form for skræmmekampagne. De indarbejdede eksperimenter relaterer fint til emnet og styrker den naturfaglige arbejdsmetode«, hedder det i priskomiteens begrundelse.

»Tre religioner« består af tre bind plus vejledning med kommentarer. I bøgerne fokuseres på ligheder og forskelle mellem kristendom, jødedom og islam. Udgangspunktet for materialet er skabelsesberetningen, der er fælles for religionerne. »Der er klare anvisninger efter hvert kapitel til de litterære tekster. Hermed bliver materialet let anvendeligt for såvel lærere som elever«, siger komiteen.

»'Vokseværker' er til litteraturundervisningen på 8.-10. klassetrin. Det understøtter adskillige Fælles Mål for danskundervisningen. Materialets antologi vil kunne anvendes uafhængigt af den litteraturhistoriske grundbog. Lærerhæftet giver begrundelser for at arbejde med ungdomslitteraturen som selvstændig genre og angiver sigtet med grundbogens opgaveforslag. Materialet er nyskabende i sit indhold og sigte«, siger priskomiteen.

60.000 kroner til bedste undervisningsmiddel

- Prisen er indstiftet af Undervisningsministeriet i samarbejde med fagbladene Folkeskolen, månedsmagasinet Undervisere og Gymnasieskolen.

- Prisen gives til et nyt undervisningsmiddel af bemærkelsesværdig høj kvalitet til folkeskolen, ungdoms- eller voksenuddannelserne.

- Det er 13. år, Undervisningsmiddelprisen bliver uddelt.