Musik
0   881

Musik avler succes hos børn og unge med autisme

Marianne Dollerup Stenz underviser på Bakkeskolen i Bagsværd, hvor eleverne er diagnosticerede med autisme. Gennem musikalsk samvær og bandoptrædener skabes der glæde og stolthed hos børnene, der er vant til en-til-en-undervisning i de boglige fag.

Den kan forløse, forstærke og opmuntre. Eller skærme verden af, hvis der er behov for det. Musik er følelser og dermed også universel, og det gør musikken en samlende kraft, der går på tværs af alle grænser. Og sådan er det også for de børn, Marianne Dollerup Stenz underviser på Bakkeskolen.

"At spille musik er en fantastisk måde at være sammen på. Det giver eleverne rigtig meget, og de er tydeligvis både glade og stolte, når de har været ude at optræde for andre", fortæller hun.

Der går 45 elever med autisme på Bakkeskolen og klasserne er inddelt, så der er seks-syv børn i hver klasse. Det giver muligheden for, at lærerne kan give sig tid til den enkelte.

"Kollektiv undervisning fungerer dårligt i de boglige fag. Eleverne bliver hurtigt distraheret af alt muligt, så der er rigtig meget en-til-en-undervisning".

Artiklen fortsætter under banneret

Her adskiller musikundervisningen sig fra de andre fag, fordi det netop er kollektivet, der styrkes, fortæller Marianne Dollerup Stenz, der foruden musik også underviser i dansk, historie og håndarbejde.

"Som det også gælder for de fleste ikke-diagnosticerede børn, så er det fedt for børnene at opleve denne samhørighed med sine medmennesker. Det handler om at samle på succesoplevelser", siger hun.

"Det giver overskuddet til at klare nogle af de kampe, eleverne ellers kæmper. Som barn eller ung med autisme er der mange udfordringer i hverdagen. Nogle har for eksempel næsten ikke noget sprog og dermed begrænsede muligheder for social kontakt med andre mennesker. I musiktimerne får den type problemer lov at ryge lidt i baggrunden. Samhørigheden opstår af, at man ikke skal opføre sig på en bestemt måde eller sige det rigtige i en bestemt situation".

Taktforståelse og turnerende band

Alle eleverne på skolen har musikundervisning af en eller anden art. Med de yngste arbejder lærerne typisk med nogle grundlæggende ting som at forstå rytmisk takt. Mange børn med autisme har nemlig motoriske problemer og dermed også svært ved at forstå takten i musikken.

"Så laver vi nogle klappe- og danselege, som giver en god læring om og forståelse for musik. Det er tydeligt, at den type undervisning virker meget motiverende for eleverne. Man klapper og danser og hygger sig med det, men lærer samtidig en masse", siger Marianne Dollerup Stenz.

I en af klasserne har fire drenge i alderen 13-15 år lavet et band, der spiller musik af danske kunstnere som for eksempel Malurt og Nephew. Marianne Dollerup Stenz og en af hendes kolleger er også med i bandet, som tager ud og spiller for publikum, blandt andet til en årlig festival i Ballerup for børn og unge med autisme.

"Om tre år er flere af eleverne færdige her på Bakkeskolen, og der håber vi, at drengene fortsat vil have deres band, for så kan de tage noget med sig herfra og med videre ind i det voksne liv", fortæller hun. Når drengene er videre, er det meningen, at hun selv og hendes kollegas rolle i bandet skal erstattes af nogle af bandmedlemmernes venner. Der er nemlig nok at se til, når man er lærer på Bakkeskolen, fortæller Marianne Dollerup Stenz.

"Det er udfordrende at undervise på en specialskole. Det handler om at være kreativ i sit møde med eleverne, fordi de er så forskellige og hver og en skal mødes der, hvor de er. Men børnene er fantastiske, og det er samtidig også et meget givende job. Det bedste er, når man får nogle nye stemmer med. Det er jo meget grænseoverskridende for alle at stille sig op og synge en sang, og når det så sker for en af eleverne, så er det jo bare kæmpestort".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)