Skak i salen!

Roen indfinder sig hurtigt blandt eleverne, da de to lærere Daniel Hermansen og Peter Bærenholdt byder 2.- og 3.-klasserne på Skolen på Nyelandsvej velkommen til Skolernes Skakdag. Cirka 100 elever sidder edderspændte og ganske stille i en stor klynge og lytter intenst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Daniel Hermansen giver grønt lys til, at deltagerne må finde sig en plads, suser de rundt mellem hinanden. Actionskak viser sig at være dagens store hit, og stolene er hurtigt besat. Denne udgave af skak er, som navnet antyder, en noget uortodoks udgave af det ældgamle spil. På pladen befinder sig kun bønder, løbere og tårne. Hver gang, en af lærerne råber "Action!", hopper kombattanterne en plads til højre og overtager dermed en andens spil og får ny modstander.

"Det var rigtigt sjovt - meget sjovere end dansk og matematik", røber en af eleverne senere. Inden han stolt stiller sig op ved siden af kammeraterne og viser den medalje frem, han har fået for dagens indsats i actionskak, computerskak, bondeskak og helt almindelig skak.

Seancen foregår i en gymnastiksal på Frederiksberg. Hverken basketkurvene eller håndboldmålene bliver ofre for runde læderbolde i dag. I stedet er der sat borde op på langs og i hestesko, så eleverne kan spille skak. Hal-akustik og 100 børn i alderen otte-ni år ville under normale omstændigheder nok sætte mange voksne ører på prøve, men på trods af skaks ry som lidt elitært, er der ro, engagement og ikke mindst glæde at spotte i de unge ansigter. 

Lærer til lærer: Skolernes skakdag - en dag i hjernegymnastikkens tegn

Både Daniel Hermansen og Peter Bærenholdt ser gode perspektiver i skakken som en integreret del af undervisningen. 

"Man behøver ikke gøre det så nørdet, som det har ry for at være. Skak viser sig en dag som i dag at være noget, der inkluderer", siger Daniel Hermansen, der ligesom Peter Bærenholdt blandt andet underviser i faget matematik, som skak trækker referencer fra.

"Strategien i skak kan være rigtig god for eksempel i forhold til det tankesæt, der er i matematik, hvor man skal tænke logisk og flere træk frem nogle gange", siger han.

Lone Jensen er også lærer på Skolen på Nyelandsvej og har været det i 20 år. Hun ved om nogen, hvad børn kan gå og tumle med i hverdagen en gang imellem, og hun ser en social gevinst ved dagens arrangement.

"Mange af børnene kender ikke hinanden så godt. Ved at starte kampene med at give et håndtryk og slutte af med at sige god kamp gør jo, at man faktisk kommer tættere på nogen. Afstanden er ikke længere så stor, hvis man pludselig har brug for at søge hjælp hos en anden elev. Det er da fantastisk", siger Lone Jensen med et stort smil malet i ansigtet, mens hun ser ud over den fyldte gymnastiksal.

Skak skal redde vikarerne

Det er ikke nogen offentlig hemmelighed, at rollen som lærervikar kan være en udfordring. Peter Bærenholdt ser skak som et muligt redskab til, at elever kan få mere indhold i vikartimer, lige som vikarerne kan lukrere på det reducerede støjniveau, det koncentrationskrævende spil efter lærerens teori kan afstedkomme.

"Man står ofte som vikar og ved ikke rigtigt, hvad der foregår, og så kan man smide et spil skak på bordet, og så er livet ligesom blevet nemmere for både elever, men også for vikaren. Det vil blive helt vildt meget lettere for vikarerne", siger han grinende.

Halvanden time efter startfløjtet er det slut. Eleverne har fået medaljer og er gået til frikvarter. Imens går de skaksagkyndige lærere rundt og rydder op og glæder sig over dagens succes.

"Det er forløbet over alle forventninger", siger han om dagen, der startede med skak for mellemtrinent og fortsatte med indskolingen. "Jeg var rimelig sikker på, at 4. og 5. klasserne var kørt i stilling, mens jeg var lidt nervøs for de her alderstrin. Men det fungerede, og det er superfedt", slutter Peter Bærenholdt.