Flyt til provinsen og spar penge

En bolig langt væk fra storbyen kan være en løsning, hvis du vil have flere penge til rådighed

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er du lærer i Københavns- eller Århusområdet og på jagt efter større bolig til familien, skal du lede længe, hvis den skal være til at betale. Priserne på boliger i de to områder er ganske vist faldet betydelig siden 2006, men renten er steget, og prisen på den bolig, som du flytter fra, er typisk faldet mere end prisen på den, du er på jagt efter.

»En ung lærerfamilie, der bor i en ejerlejlighed, vil ofte opleve, at deres bolig er faldet mere end andre boligformer de sidste par år. Når de flytter fra deres lejlighed, får de derfor typisk mindre for den. Selvom prisen måske også er faldet på det parcelhus, de gerne vil købe, har priserne på disse generelt holdt sig bedre. Derfor har det ikke nødvendigvis givet bedre økonomi, at priserne på boliger er faldet«, siger cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund.

Det giver derimod nemt mange tusinde kroner mere til forbrug, hvis du flytter til et område med lavere boligpriser.

BRFkredit regnede i 2007 ud, at en families rådighedsbeløb kan blive mere end fordoblet ved at flytte fra København til for eksempel Vestsjælland eller Lolland-Falster. Størst forskel, inden for det, som man kalder pendlerafstand, var der, hvis familien kom fra Gentofte og flyttede til Højreby på Vestsjælland. Det kunne give næsten 200.000 kroner mere til forbrug.

»Der er store forskelle på, hvordan boligpriserne udvikler sig regionalt, men ofte er der en del økonomisk at hente ved at flytte væk fra dyre områder som København og Nordsjælland. Det kan dog nemt give udfordringer på andre områder, som får gevinsten til at skrumpe ind«, siger Ulrikke Ekelund.

Hun peger på, at det typisk er en fordel for lærere at bo relativt tæt på deres arbejdsplads, og at det kan være vanskeligt at passe jobbet ordentligt, hvis man skal pendle over større afstande.

»Flytter du til et andet område, kræver det måske to nye job eller et nyt job, og at en i familien pendler. Begge dele er ikke altid ligetil«, siger hun.

Noget tyder på, at nogle unge lærerfamilier overvinder vanskelighederne. I alt fald oplever Hvidovre Lærerkreds, at yngre medlemmer flytter væk fra området, når de får børn og gerne vil have en større bolig.

»Det var tilfældet, da boligpriserne toppede for et par år siden, og det er fortsat tilfældet. Det er for dyrt for mange at få den bolig, som de gerne vil have i vores område«, siger kredsformand Flemming Ernst.

Lærerne i de dyreste områder af landet får stedtillæg, men siden 1997 har tillægget ikke fulgt pris- og lønudviklingen. Flemming Ernst vil derfor gerne have det sat op.

»Det burde helt klart afspejle sig i lønudviklingen, om man er bosat i Københavns-området eller ej. Gør det ikke det, vil vi fortsat opleve, at unge lærere forsvinder fra lærerværelserne«, siger han.

Uanset om du vælger at blive boende i det dyre område eller vælger at flytte væk, er der to gode råd.

For det første bør du tage udgangspunkt i din families behov og ikke i, hvordan du tror, boligmarkedet udvikler sig. Det er alt for usikkert at basere sit valg alene på, hvad man tror, der sker i fremtiden med pris- og renteudviklingen.

For det andet gælder det om at have råd til den bolig, som du køber.

»Hænger økonomien ikke sammen, er det ligegyldigt, hvor glad du er for din nye bolig«, siger Ulrikke Ekelund. |

Powered by Labrador CMS