Anmeldelse Dansk
0   1145

Læsning, der forandrer

Janne Tellers noveller er krævende, stærke og udfordrende. Der bliver masser at snakke om for 9.- og 10.-klasserne

Alt

Fakta


Titel
Alt

Forfatter
Janne Teller

Pris
176,25

Sider
140

Forlag
Dansklærerforeningen

Hvad er alt? – Det er for eksempel sammenhæng og fællesskab, det er gode rollemodeller, ordentlighed og ærlighed, det er omsorg, forståelse og ansvar.

Artiklen fortsætter under banneret

I ”Intet” fra 2001 af Janne Teller kunne Pierre Anthon ikke se betydningen i noget som helst. I ”Alt” demonstrerer og undersøger Janne Teller, hvad der sker, når alle disse vigtige ”ingredienser” – nævnt ovenfor – ikke er til stede i et menneskes tilværelse.

Novellesamlingen ”Alt” består af otte noveller – og de er stærke, påtrængende, rystende og provokerende beretninger fra den rå virkelighed.

Der er mange forskellige fortællestemmer i ”Alt”: Hans Henrik, 17 år, der i novellen ”Hvorfor?” i en form for afhøring fortæller om et uforståeligt og meget voldeligt overfald på en indvandrer, forsøger at forklare hvorfor. Er det i virkeligheden samfundet, der er grænseløst? I ”Sådan vuggende i hofterne og øjnene rettet mod jorden” hidser en person sig op over de anderledes mennesker, der bor på den anden side af banelegemet. Jeg-fortælleren i ”Det tyrkiske tæppe”, Inga, en lidt overset teenager, er på ferietur med sin familie i Tyrkiet og bliver vidne til, at faderen fingerer en handel med en lokal tæppehandler, og efterhånden vil han ikke stå ved den, selv om han rent faktisk har gennemført den med håndslag og det hele. I ”Gult lys” tager den 15-årige hovedperson konsekvensen af en opdagelse, han gør: Faderen besøger et japansk bordel i nabolaget, som den 15-årige og kammeraten Kevin med en fin betegnelse kalder ”De slukkede sole”. Den 15-årige køber flybillet på sin mors kontokort og forlader simpelt hen USA med sine yngre tvillingesøskende og rejser til Mexico for at beskytte dem. Faderen er i øvrigt også begyndt at se underligt på pigetvillingen, synes han. I ”Til døden os skiller” er jeg-fortælleren i svare vanskeligheder, han har en alkoholisk mor, han har dræbt kioskejeren hr. Chi og fader Jeronimus, der åbenbart er far til lillebroderen Justin. Jeg-fortælleren bliver dømt til døden for de bestialske mord, men spørger til sidst i novellen: Er det ikke det samme, samfundet gør, når man eksekverer en dødsdom? Mich – Michaela – mobbes og bliver lukket inde i skolens voliere/skolehave i novellen ”Fuglene, blomsterne, træerne”. Hun bryder ud, lukker alle dyrene ud, rykker gulerødderne op og saver æbletræet i stykker.

Novellen ”Slikpinde” er den længste (26 sider) i samlingen, og den har ”drengen” som fortællestemme. Han er ensom, faderen har forladt ham og moderen, og også katten er forsvundet på lidt mystisk vis. Drengen er i tæt kontakt med et træ, der står i gården, hvor han bor. En dag opdager han, at en lille pige også er interesseret i træet. De kommer i snak, pigen lokker drengen med ud i byen og fortæller, at hun gerne vil have slikpinde. Drengen går i en købmandsbutik, hvor han kommer i karambolage med købmanden, skubber til ham, så han falder, og slår købmandens hoved mod væggen og forsvinder med en stak slikpinde. Der bliver selvfølgelig en vældig opstandelse, og drengen bliver indlagt på en behandlingsinstitution, hvor han finder et nyt træ, som han kan have kontakt med. Novellen emmer af ensomhed, ensomhed …

Novellen ”Alt” er med Janne Tellers egen stemme og er oprindeligt et inspirerende skriv fra essaysamlingen ”Skriv din satan”, hvor 25 forfattere – og altså heriblandt Janne Teller – fortæller om deres arbejde.

Novellerne i ”Alt” er krævende på den gode måde, stærke og udfordrende, og vil kunne bruges som klasselæsning i 9.- og 10.-klasserne – og man vil ikke være den samme efter endt læsning, bearbejdning og diskussion. Mama mia, hvor er der mange gode og eksistentielle sager at arbejde med og snakke om, når Janne Teller ruller sine skriverevner ud!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.603 andre er allerede tilmeldt