Anmeldelse

danskpaavej.dk

Godt. Grundigt. Og tilmed gratis

Materiale rettet mod erhvervsklasser er særdeles brugbart og kan desuden fungere som et fagligt læsekursus i udskolingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette elektroniske materiale, som består af 20 fagtekster med tilhørende opgavesæt, sigter mod at udvikle elevernes læsekompetencer - især elever i såkaldte erhvervsklasser. Meningen er, at eleverne skal blive klædt på til at arbejde med de forskellige typer tekster, de vil møde på en erhvervsuddannelse.

Fakta:

Titel: danskpaavej.dk

Forfatter: Susan Møller, Lis Pøhler

Forlag: Undervisningsministeriet

De fem indgange har følgende overskrifter: "Merkantil", "Bygge og anlæg", "Transport og logistik", "Mad til mennesker" og "Bygnings- og brugerservice". Og til hver af disse overskrifter er der fire temaer: "Pas på dig selv", "Din løn og arbejdstid", "Dit daglige arbejde" og "Dine kunder". Hvert tema er inddelt i fem faser, der handler om fælles introduktion, om at arbejde i makkerpar, om fremlæggelse, selvevaluering og afslutning.

Klikker man eksempelvis på feltet ”Løft” i kolonnen ”Pas på dig selv” i ”Mad til mennesker”, får man at vide, hvilken tekst man skal arbejde med, i dette tilfælde en tekst fra ”Slagterbogen”, og hvordan man skal arbejde med den, nemlig ud fra en arbejdsseddel. Af arbejdssedlen fremgår det, at man først arbejder med at forstå teksten, og her skal man blandt andet skimme den, tale om forventninger til tekstens indhold og arbejde med spørgsmål til den. Dernæst skal man forberede et oplæg og til sidst evaluere. Undervejs er der forskellige link, hvor eleven kan hente hjælp - for eksempel er der link til UddannelsesGuiden på www.ug.dk og til www.sproget.dk

I den grundige lærervejledning kan man blandt andet læse om baggrunden for udviklingen af materialet, de læsefaglige fokuspunkter gennemgås, der findes en side for side-vejledning, og der er masser af inspiration at hente til arbejdet med temaerne.

Dette grundige og meget strukturerede materiale er udviklet for Undervisningsministeriet af to kompetente folk inden for læsning og skrivning, Susan Møller og Lis Pøhler. Det vil være særdeles brugbart ikke kun til erhvervsklasser, men også som et fagligt læsekursus i udskolingen og som et supplement til den erhvervsforberedende undervisning. Og så er det tilmed gratis.