0   174

Rend mig i evidensen

DPU's satsning på evidensbaseret pædagogisk forskning er en blindgyde, mener lærer Erik Schmidt

Initiativtageren til Det Alternative Sorø-møde (DAS), lærer Erik Schmidt, Odense, langer i programmet til årets møde ud efter den nye leder af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), dekan Lars Qvortrup, som ifølge Schmidt er en svoren tilhænger af evidensbaseret pædagogisk forskning.

»Positionen som ensidig tilhænger af rationel fornuft og effektivitet frem for erfaringsmæssig intuition og følelse, af teori frem for praksis, af objektivitet frem for subjektivitet, af regler frem for samtale, af systemer frem for kultur - er problematisk. Problemet er ensidigheden«, skriver Erik Schmidt og fortsætter:

Artiklen fortsætter under banneret

»Holdningen vil muligvis bringe DPU tættere på politikerne, tættere på magten. Nytte og effektivitet er nemlig for tiden succeskriteriet hos nervøse politikere og deres rådgivere i OECD. Hvis undervisningens resultat kan identificeres og bruges, er det godt. Kan det ikke, er det overflødigt og værdiløst«.

»Men positionen vil fjerne forskerne fra lærernes og elevernes virkelighed. Lærerne har en erfaringsbaseret indsigt, som forskerne burde forholde sig nysgerrigt og ydmygt til i bevidstheden om, at nogle påvirkninger er umulige at måle, fordi der er for mange variabler, eller fordi målingen påvirker processen«.

»Desuden kan lærere ikke undervise uden både at have viden og idealer, holdninger og tro på det, de gør. Ligesom eleverne dybest set ikke kan lære uden at 'holde af' den viden, de personligt tilegner sig i en undervisnings- og udviklingsproces under lærerens ledelse. Og uden at kunne lide læreren«.

Det var fjerde år i træk, der blev afholdt DAS-møde.

jvo@dlf.org


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet