Anmeldelse Skønlitteratur
0   802

Bieber i Brøndby

Fanfiktion kommer frem fra underskoven i ny bog om genren.

Alt om Fanfiktion

Fakta


Titel
Alt om Fanfiktion

Forfatter
Sara Ejersbo Frederiksen, Nina Anker Nielsen

ISBN
978-87-7141-354-0

Pris
249

Sider
124

Forlag
Turbine Forlaget

Igennem de seneste år har der udviklet sig en underskov af tekster på nettet skabt af børn, unge og voksne, der synes, at det er sjovt at skrive. De har her fundet et medie, hvor de kommer ud til mange læsere uden om det store forlagsmaskineri. Herhjemme er det især movellas.com, der bliver brugt af folk med skrivekløe.

Artiklen fortsætter under banneret

I denne underskov er den såkaldte fanfiktion vokset frem. I fanfiktion kan de skrivelystne frit digte historier om deres idoler fra tidens celebrity-kultur, eller de kan bevæge sig ind i populære fiktionsuniverser og dreje dem. Så i fanfiktion kan Harry Potter sagtens blive kæreste med Draco Malfoy, og Justin Bieber kan pludselig rende rundt i Brøndby.

"Alt om Fanfiktion" er et forsøg på at kortlægge denne nye subgenre. Bogens forfattere har selv et indgående kendskab til genren, blandt andet som redaktører på moveallas.com, så de gode guider i underskoven.

Første del af bogen rummer en lettilgængelig beskrivelse af fænomenet fanfiktion, hvor der skelnes klart mellem idolfiktion og universfiktion. Her er også interview med nogle af de unge, der selv skriver fanfikton.

Undervejs i bogen er der dryppet korte informationer om nogle af de figurer, der skrives mest fanfiktion om. Så vi hører også om One Direction,  SHINee og andre stjerner på popkulturens aktuelle himmel, og der er fyldt godt op med billeder af idolerne. Bogen er appetitlig, sikkert også for de potentielle modtagere, men langtidsholdbarheden kan være mere tvivlsom.

Anderledes solide er de mere håndværksmæssige afsnits konkrete bud på, hvordan man kan lege inden for genren. Her er deciderede tjeklister, og der er vedkommende interview med nogle piger (ja, det er kun piger åbenbart?), der allerede skriver fanfiktion.

Fanfiktion har undervisningspotentiale. Den åbner døren til et stort rum, hvor eleverne kan skrive tekster med direkte forbindelse til deres hverdag, og hvor der også er mulighed for, at andre forholder sig til, hvad de skriver. Bogen kan være en god støtte for den lærer, der vil tage fat om nyskuddet på genretræet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.595 andre er allerede tilmeldt