Folkeskoleloven
1   896

Lektiecafeer skal ligge om eftermiddagen

Når skolerne fra næste år skal tilbyde frivillige lektiecafeer, så må de ikke selv bestemme, hvornår i løbet af skoledagen, at disse skal ligge. I et skriftligt svar i forbindelse med lovbehandlingen af folkeskolereformen slår undervisningsministeren fast, at de frivillige lektiecafeer skal ligge om eftermiddagen, også selvom det er ufleksibelt.

Det bliver ikke muligt at få dispensation til at lægge lektiecafeer og faglig fordybelse på andre tidspunkter end sidst på skoledagen. Det skriver undervisningsministeren i et skriftligt svar til Karen Ellemann (V). Hun havde stillet et spørgsmål om, at det ville være muligt for kommuner at søge dispensation fra folkeskolereformens bestemmelse om, at lektiecafeer skal ligge om eftermiddagen.

"Af lovforslaget fremgår det, at tiden til lektietræning og faglig fordybelse skal placeres i ydertimerne. Hvis et flertal i en kommunalbestyrelse ønsker en mere fleksibel tilrettelæggelse, vil de da kunne ansøge om dispensation hos ministeren, for at påbegynde den mere fleksible tilrettelæggelse allerede fra skoleårets start, august 2014?" spurgte Karen Ellemann.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er ikke et forsøg
Christine Antorini (S) er dog ikke indstillet på at give nogen former for dispensation, selvom folkeskoleloven giver mulighed for dispensationer, hvis der er tale om forsøg.

"En påbegyndelse af den mere fleksible tilrettelæggelse af lektiehjælp og faglig fordybelse allerede fra august 2014 ses ikke at være begrundet i forsøgsvirksomhed eller pædagogisk udviklingsarbejde, hvorfor jeg ikke efter folkeskolelovens paragraf 55, stk. 1, vil kunne give adgang til fravigelse af den foreslåede bestemmelse i paragraf 15, stk. 3, om krav til organiseringen af lektiehjælp og faglig fordybelse, herunder at det skal være frivilligt for eleverne at deltage heri", skriver Antorini i sit svar.

I paragraf 15, stk. 3, som Antorini henviser til står der, at det er frivilligt for eleverne at deltage i tilbud om lektiehjælp og faglig fordybelse, og at tilbuddet skal placeres om eftermiddagen i ydertimerne.

Der er dog skoler, der gerne må planlægge lektiehjælpen og faglig fordybelse anderledes.

Det er dels heldagsskoler, der har ansøgt om dispensation fra loftet over undervisningstiden inden den 1. august 2014. Dels gælder det skoler, der senest den 1. januar 2014 har placeret lektiehjælp og faglig fordybelse fra skoledagens begyndelse, de behøver ikke flytte det til om eftermiddagen, men det er et krav at det stadig er frivilligt for eleverne at deltage.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ