Debat

Billigere med ældre lærere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til Bo Nielsen

I mit område er det ikke ualmindeligt, at lærere over 60 år underviser mere end 14 lektioner om ugen. Det er ved dette timetal, at aftalen om aldersreduktion for den enkelte lærer er neutral i forhold til den nuværende arbejdstidsaftale. Det betyder, at lærere, der har mere end 14 lektioner om ugen, mister tid i forhold til i dag. Hidtil har hensigten med aldersreduktionen været at nedbringe antallet af undervisningstimerne. Men i den nye aftale bliver det muligt at lægge flere undervisningstimer ind, uden at det får betydning for aldersreduktionen, idet den gives som et fast timetal. Det vil også være muligt for kommunerne at sætte undervisningstimetallet op, højere op end i dag, da det heller ikke får betydning for en øget forberedelsestid. Derudover er det heller ikke helt uinteressant, at der bliver flere ældre lærere i folkeskolen i fremtiden på grund af de ændrede regler for efterløn og pension.

Alt andet lige bliver det billigere for kommunerne i fremtiden at have lærere over 60 år. Nogle hævder, at aldersreduktionen er blevet mere solidarisk, da der i den nye aftale er flere lærere (for eksempel skolebibliotekarer, skolevejledere), der får glæde af aldersreduktionen. Men jeg mener ikke, at foreningens politik indtil nu har været at forringe arbejdsvilkårene for nogle for at gøre det bedre for andre. Eksempelvis vil vi vel ikke acceptere, at nogle skulle gå ned i løn for at få en højere begyndelsesløn til de nyansatte. En overenskomst skulle gerne virke på den måde, at flere får del i de tidligere opnåede arbejdsvilkår.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg kan til slut ikke lade være med at glæde mig over, at flere har fantaseret over den lærer, der er over 60 år, og som læser 28 lektioner om ugen i 40 uger. Det viser, at der stadig er humor i den danske lærerstand! Heldigvis.

Vivi Hansen

hovedstyrelsesmedlem

Undtagelsesvis bringer vi Vivi Hansens indlæg i dette nummer af Folkeskolen, da det er sidste udgave inden urafstemningen slutter.

Redaktionen

Powered by Labrador CMS