Skolechef Huno Kjærsgaard Jensen fortæller, at de bestemt kender til tung og dårlig luft i klasselokaler i Silkeborg

Silkeborg: Flere klasser har dårlig luft

I Silkeborg regner kommunen med, at det vil koste omkring 80 millioner kroner, hvis skolerne skal have frisk luft i klasserne og leve op til reglerne. Kommunen erkender, at der er tung luft i nogle af lokalerne. Silkeborg har samtidig dispensation til at have særligt store klasser. Nu vil Arbejdstilsynet holde møde med kommunen om sagen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Enhedslistens Lars Dohn har flere gange rykket Silkeborg Kommune for et svar på om luften i klasserne lever op til kravene. Det sker i forbindelse med at kommunen samtidig i flere år har fået dispensation til at oprette store klasser. Nu viser det sig, at indeluften er problematisk i de almindelige klasser også. Silkeborg Kommune har lige nu dispensation på omkring ti skoler til at oprette store klasser, skønner skolechef  Huno Kjærsgaard Jensen. Dispensationen udløber august 2014. "Vi bruger dispensationen på at have klasser på mellem 29 og 32 elever for ikke at skulle oprette to dyrere klasser og dermed måske blive nødt til at lukke mindre skoler", siger skolechefen til folkeskolen.dk. Samtidig understreger han, at grundlaget for de store klasser i Silkeborg er tænkt pædagogisk, og at de store klasser ikke befinder sig i små klasselokaler. De har to lokaler til rådighed, og kommunen har brugt penge på at sætte foldedøre op mellem rummene. Men nu er Arbejdstilsynet blevet gjort bekendt med problemet og vil tage kontakt til Silkeborg Kommune, skriver Midtjyllands Avis i dag.

Tung luft i Silkeborgskoler For Folketingsmedlem Lars Dohn handler det om at sikre, at skolerne lever op til reglerne for god rumluft, og at man ikke overskrider CO2 maximumbelastningen i klasselokalerne. Også i lyset af de store klassekvotienter i Silkeborg, fortæller han til folkeskolen.dk. Skolechef Huno Kjærsgaard Jensen siger, at han bestemt hører om problemer med tung luft i klasserne i Silkeborg, for her har kommunen de samme udfordringer som andre kommuner. "Det er noget, der fylder både i skoleafdelingen og i byrådet. Der er fokus på problemet", siger han.

Indlæring hæmmes af dårlig luft

 Sektionsleder Søren Overgaard fra Ejendomme i Silkeborg Kommune har svaret Lars Dohn i en mail, at kommunen overholder kravene på en del af skolerne, og at man "målrettet arbejder på at få de resterende lokaler bragt i en stand, som krævet i lovgivningen". Også han fortæller, at de større klasser råder over to eller flere lokaler, men at problemet med rumluftskravene har et historisk afsæt i mange ældre skoler. Problemet reduceres i takt med renovering og udbygning af skolerne. En screening af alle skoler i Silkeborg Kommune viser, at det vil koste omkring 81 million kroner, hvis skolerne på én gang skal bringes i overensstemmelse med love og regulativer, skriver sektionslederen i mailen. Når en skole bygges, skal den leve op til de gældende regler indefor bygningsreglement og arbejdsmiljølovgivning. Det betyder, at ældre skoler - lovligt - ikke lever op til de nyeste krav. I Silkeborg har man i år for eksempel afsat 11,1 million kroner til at renovere og udbygge ventilationsanlæg på to skoler, så de lever op til kravene for god indeluft. Dertil kommer omkring 5 millioner kroner til foldedøre mellem nogle af klasserne.

Skolen med den største røde smiley

Elever lærer bedre i god rumluft Reglerne siger, at der i i klasselokaler skal der være 6 kubikmeter luft pr person i byggeri fra efter 1995. I ældre byggeri er kravet mindre. Men mange nye undersøgelser fra 2006 og 2009 har netop fokuseret på, at elevernes indlæring hæmmes kraftigt, hvis luften i lokalet er dårlig. Frisk luft og lave temperaturer betyder, at eleverne klarer forskellige faglige test 15 procent bedre end når luften er tung. Forskerne fortæller, at når luften er over 1000 ppm (parts per million) i et lokale, kan man begynde at føle ubehag ved at opholde sig dér. CO2-indholdet kan måles med et apparat, og på flere skoler har forskerne målt over 5000 ppm i klasselokaler. Så problemet er stort.

Silkeborg har arbejdsmiljøcertifikat Netop Silkeborg blev som en af de første kommuner arbejdsmiljøcertificeret. I en annonce fra 25. oktober i år, hvor kommunen søger en musiklærer til Frisholm Skole fremhæver man, at kommunen er en arbejdsmiljøcertificeret arbejdsplads med 7.500 medarbejdere. Flere kommuner er arbejdsmiljøcertificeret. Det betyder, at et privat certificeringsfirma ser på virksomheden og godkender den med en Krone-smiley. Dermed angiver man, at man gør en særlig indsats for et godt arbejdsmiljø. Certificeringsfirmaet kontrollerer løbende virksomheden, men til gengæld kommer Arbejdstilsynet sjældnere forbi for at udføre tilsyn. Det sker typisk kun når der er indgivet klage eller er sket en arbejdsulykke.

Hver tiende skole mangler frisk luft

 I en artikel i Ugebrevet 4A i 2009 fortæller flere fagforeninger, at de er bekymret over om en certificering betyder for dårlig kontrol af en virksomhed. I artiklen fortæller formand for Herningegnens Lærerforening, at certificeringen i Herning Kommune ikke har medført at problemer med stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø  blev løst. I Silkeborg er Arbejdstilsynet nu blevet gjort bekendt med problemet med skolernes indeklima, skriver Midtjyllands Avis i dag. Derfor vil Arbejdstilsynet arrangere et møde med kommunen og se nærmere på sagen.

Arbejdstilsynet vil møde kommunen "På baggrund af, at Silkeborg Kommune oplyser, at der skal bruges et så stort antal millioner for at leve op til lovgivningen, så tager vi nu initiativ til at få sat et møde i stand med kommunen. Her vil vi i første omgang drøfte kommunens planer for at løse de her problemet med indeklimaet, men også snakke om eventuelle, midlertidige foranstaltninger", siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Thomas Nygaard Christensen til Midtjyllands Avis.

Dårlig luft på 66 procent af skolerne

 Han fortæller, at mekanisk ventilation ofte vil være en god løsning men at det ikke vil være et krav fra Arbejdstilsynets side. Frisk luft kan også tilføres ved udluftning, hvis det ikke skaber træk. Det essentielle er, at der sker en tilstrækkelig udskiftning af luften i klasselokalerne. Midtjyllands Avis citerer børne- og ungeudvalgets formand Søren Kristensen (S) for at man selvfølgelig vil mødes med Arbejdstilsynet og tage dialogen med dem. "Vi er heldigvis i den situation, at vi i Silkeborg Kommune efterhånden har fået så god en økonomi, at vi også har mulighed for at efterleve et påbud rent økonomisk, hvis det skulle komme så vidt", siger Søren Kristensen til avisen.