Debat

Hvornår kollapser den offentlige sektor?

Et nøgternt blik på udviklingen i den offentlige sektor bør få alle alarmklokker til at ringe hos de ansvarlige politikere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi skal kunne levere flere ydelser med færre hænder for færre penge," og ”bruger al vores tid på at dokumentere og indsamle bunker af information for at leve op til nationale kvalitetskrav” skriver Janne Fangel Jensen, hospitalslæge, den 11.november i Information som opråb til sundhedsminister Astrid Krag.

"Åh nej! Ikke endnu et skema, Astrid Krag"

http://www.information.dk/comment/783126

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Sidste år kunne vi ellers læse at der "de seneste fem år er nedlagt knap 14.000 stillinger inden for velfærdens frontpersonale såsom lærere, pædagoger og SOSUer. Samtidig er der kommet over 6.000 ekstra administrative medarbejdere i form af chefer, akademikere, kontor¬ og IT-ansatte."

"Færre varme hænder - flere kolde"

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-57577542:f%C3%A6rre-varme-h%C3%A6nder--flere-kolde.html

Man skulle vel så formode at de ansvarlige politikere ville gøre noget for at vende denne udvikling?

For hvad blev der af den "afbureaukratisering" og "regelforenkling" som diverse politikere på Christiansborg de seneste år har talt om? På Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside kan man f.eks. læse at "Regeringen har lagt op til en ambitiøs indsats for at fjerne overflødige regler og proceskrav og orientere den offentlige sektor mod kerneopgaverne og den indsats, der giver resultat."

http://oim.dk/arbejdsomraader/offentlig-fornyelse-og-velfaerdspolitik/afbureaukratisering-og-forenkling.aspx

Større fokus på kerneopgaverne lyder flot, men hvorfor går det så i den stik modsatte retning med flere kolde hænder på bekostning af de varme? Mere bureaukrati, kontrol, test og skemaer, og færre ressourcer til kerneydelsen. Er der overhovedet politisk vilje til stede for at stoppe denne udvikling?

Desværre er denne udvikling heller ikke noget som ser ud til at bekymre skoleledernes formand, Anders Balle. Han går tværtimod ud og kræver at der afsættes 650 millioner til at ansætte endnu flere administrationsarbejdere på skolerne, hvad finansministeren afviser med at "pengene skal tages fra skolen." Og så ved vi jo godt hvad der vil ske: Afskedigelse af endnu flere lærere og pædagoger, så der kan blive ansat endnu flere ledere, mellemledere og bureaukrater, ligesom i alle andre dele af den offentlige sektor.

Men hvis udviklingen med at de varme hænder i stigende grad skal "levere flere ydelser med færre hænder for færre penge", samtidig med at der bliver brugt flere og flere penge på at ansætte flere kolde hænder, som skal holde styr på færre og færre varme i et stigende bureaukrati, så siger al logik vel, at det kun er spørgsmål om tid før den offentlige sektor står over for det totale kollaps?