Tjek prisen på penge

Din løn er penge værd, men mange pengeinstitutter betaler ikke nok for den og kræver for meget for deres ydelser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De færreste vælger at blive lærer på grund af pengene. Men selvom det måske kniber med interessen for procentsatser og aktiekurser, bør du have en finger på din økonomiske puls. Har du ikke det, kan det nemt ende med, at andre og ikke du selv udnytter dine økonomiske muligheder.

»Noget af det første, du kan gøre, er at finde ud af, hvad din bank giver i rente på lønkontoen, og hvad andre pengeinstitutter tilbyder. Mange vil blive overraskede, når de opdager, at der er store forskelle«, siger Lisbeth Nebelong.

Hun er Master of Public Management, forfatter og journalist og har skrevet bogen »Råd til at leve - sund økonomi for begyndere«. Her viser hun, hvordan man ved at få fod på finanserne får et bedre grundlag for at præge sin egen tilværelse.

»Mange i undervisningssektoren tilhører det såkaldt grønne segment«, siger Lisbeth Nebelong. »De har valgt fag, fordi de godt kan lide samværet med børnene, og fordi de er fællesskabsorienterede. Til gengæld synes de ikke, det er godt at have for meget fokus på pengesager. Men det er en falsk modsætning. Har du styr på din økonomi, får du flere handlemuligheder, som du kan bruge til det, du har lyst til. For eksempel til at købe dyrere økologiske produkter«.

Det med lønkontoen skal tages helt bogstaveligt. En aktuel scanning af indlånsrenter på lønkonti viser, at nogle pengeinstitutter klinger ud med et rundt nul, mens andre giver over 4 procent.

»Giver din bank dig for lidt, er det oplagt at bede om en forklaring og eventuelt skifte pengeinstitut. På den måde udnytter du konkurrencen. Det er alt for mange danskere desværre for dårlige til«, siger Lisbeth Nebelong.

Pengeinstitutterne gør meget for at holde på deres kunder. De finder på udtryk som »din bankrådgiver« og »fordelsprogram«.

»Den slags luller kunderne i søvn«, siger forfatteren. »Fordelsprogrammer kan tit være til størst fordel for banken, og en bankrådgiver er nøgternt set en sælger og ikke en uvildig rådgiver. Jeg siger ikke, at du ikke kan stole på pengeinstitutter, men det er altid en god idé at have noget at sammenligne med og at tjekke oplysningerne grundigt«.

Man behøver ikke bruge masser af tid på at finde rundt i pengeverdenen for at skaffe sig mere økonomisk råderum. Der er tit penge at tjene ved blot at holde øje med priserne, uanset om det gælder indskud eller lån af penge, forsikringer eller andre ydelser.

»Det får du ikke nødvendigvis en god økonomi af, men det er en nem måde at tjene penge på og et godt sted at begynde, når du skal have styr på dine muligheder«, siger Lisbeth Nebelong.

Generelt kan det betale sig at øge kravene til dem, der leverer økonomiske ydelser. Kun ved at gøre det kan man være sikker på at få tingene til den rigtige pris.

»Begynd med at finde oplysninger på mybanker.dk. Så har du et godt udgangspunkt for at forhandle bedre priser hjem«.

Mybanker er en åben og uvildig prisoplysningsdatabase, der dagligt offentliggør renter og gebyrer fra over 70 danske pengeinstitutter. Her kan du blandt andet tjekke, hvad en lønkonto giver i rente.

Adressen er www.mybanker.dk |

Powered by Labrador CMS