Forskning

Med den vitaminrige litteratur bliver læsere bedre i stand til at aflæse andre mennesker end med triviallitteratur og nonfiktion, viser ny amerikansk forskning.

God litteratur gør det lettere at aflæse andre

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan man måle effekten af kunst? I et forsøg på at kvantificere effekten af at læse forskellig litteratur har en gruppe amerikanske forskere undersøgt forsøgspersoners evne til at vurdere andre menneskers humør - eller at læse deres tanker.

Forsøgspersonerne blev udsat for tre forskellige former for tekster: god skønlitteratur, triviallitteratur og nonfiktion.

Herefter blev forsøgspersonerne testet for, om de var i stand til at aflæse andre menneskers følelser, og om de var i stand til at gennemskue kognitivt udfordrende opgaver. Resultatet blev, at de forsøgspersoner, der læste den komplicerede litteratur, var bedst i de efterfølgende test. Ifølge forskerne blev resultatet, at den gode skønlitteratur gør, at læseren i højere grad er i stand til at aflæse andre mennesker.

»Ligesom i virkeligheden er verdenerne for god skønlitteratur fyldt med komplicerede individer, hvis inderste liv kræver grundigere udforskning«, skriver forskerne Emanuele Castano og David Comer Kidd, der har gennemført undersøgelsen på »The New School for Social Research« og har udgivet deres resultater i magasinet »Science«.