Anmeldelse

Billeder i boksen

Gud i børnehøjde

I dette naive, virkelighedsnære barnesprog gives en fin formidling af den gængse bibelfortolkning, der er sat diskret og dog så klart, at selv mange udskolingselever ville få meget ud af den metode.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Adam og Eva boede i Paradis. Der var næsten ingen regler. De måtte gøre, lige hvad de havde lyst til. Næsten. De måtte klatre i de høje træer, ride på en zebra og selv bestemme, hvornår de skulle i seng". Sådan starter afsnittet "Slangen i Paradis" i delværket "Bibelen i boksen". Afsnittet er et ud af mange velvalgte indblik i den bibelske – gammeltestamentlige og nytestamentlige – verden fortalt for de yngste elever.

Fakta:

Titel: Bibelen i boksen

Forfatter: Maria Baastrup Jørgensen, Therese Baastrup

Illustrator: Kamilla Wichmann

ISBN: 9788775236398

Pris: 105

Sider: 24

Forlag: Bibelselskabets Forlag

Titel: Billeder i boksen

Forfatter: Maria Baastrup Jørgersen, Therese Baastrup

Illustrator: Kamilla Wichmann

ISBN: 9788775237357

Pris: 205

Sider: 72

Forlag: Bibelselskabets Forlag

ISBN: 9788775236404

Pris: 530

Sider: 96

Type: Undervisningsvejledning

Og det er gjort med manér. Ti kulturgrundlæggende myter er sat på barnets egen 1:1-formel, og det er sjældent udført så konsekvent og samtidig med så megen humor og forståelse af det budskab, der i Bibelen vitterligt ligger langt inde mellem linjerne. I dette naive, virkelighedsnære barnesprog gives en fin formidling af den gængse bibelfortolkning, der er sat diskret og dog så klart, at selv mange udskolingselever vil få meget ud af den metode. Stoffet gøres levende, følelser genkendes, det essentielle og vitale forstås.

Illustrationerne er sympatiske og stærke i deres stilleståenhed. Mennesker og dyr er tegnet og malet i situationer, hvor de forholder sig afventende, diskuterende eller tænkende til det øjeblik, de indgår i. Følelserne, der ligger til grund for de bibelske fortællinger – tro, gudsforhold, aftaler, gruppetilhørsforhold, jalousi og barmhjertighed – er sjovt gengivet og byder til klassesnak.

I det andet delværk, "Billeder i boksen", introduceres eleverne for det, kristendommens mytekompleks har udviklet sig til inden for kategorierne ritualer, kunst, symboler og kirkehistorie. Det hele er igen set og fortalt gennem et barns øjne. Desværre er tekst og illustration lagt ned, sådan at man er nødt til at holde bogen i en vinkel ud fra sig, der ikke er meningsfuld og nødvendig i forhold til andet end det, titlen angiver: en boks – en titel, denne anmelder ikke finder forklaret eller begrundet.

Undervisningsvejledninger til begge boksdele er vellykkede, idet de klargør og uddyber materialets indhold og mulighederne med temaerne. Værket kan på trods af tekstpræsentationen i det ene værk klart anbefales. Det er fornøjelig og indsigtsfuld læsning.