Anmeldelse

Strikkerens mønsterbog

Håndbog i strikning

Her er noget at hente for såvel den trænede strikker som den underviser, der gerne vil udfordre sine elever til selv at komponere modeller og mønstre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mon ikke de fleste strikkere har nogle opslagsværker, de vender tilbage til igen og igen? Hvis man desuden underviser i strikning, kan det være en god hjælp at kunne henvise til sådanne værker.

Fakta:

Titel: Strikkerens mønsterbog

Forfatter: Lesley Stanfield, Melody Griffiths

ISBN: 9788771410501

Pris: 229

Sider: 144

Forlag: Turbine Forlaget

"Strikkerens mønsterbog" er oprindeligt udgivet på engelsk under navnet "The New Encyclopedia of Knitting Techniques" og som sådan elsket og værdsat gennem mere end ti år. Nu er det så lykkedes at få den oversat til dansk, hvor Sidsel Sangild, der står for oversættelsen, har valgt at fastholde det engelske særpræg i de indledende afsnit, hvilket kan være lidt forvirrende i forhold til undervisning, men som fungerer fint i forhold til egen afprøvning.

Vi får desuden et lille repertoire af opslagninger og aflukninger, ligesom der gennemgås helt klassiske ind- og udtagninger suppleret med strikning på skrå, vendestrik og strikning med perler for blot at nævne nogle af de valgte eksempler. Monteringsafsnittet fungerer godt med en klart disponeret blanding af tegninger og detaljebilleder, så det bliver tydeligt, hvordan de enkelte teknikker kan gribes an.

Personligt sætter jeg stor pris på afsnittet ”Design dit eget strik”, hvori der lægges op til enkle og gennemskuelige måder at formgive modeller og mønstre på. For øvede strikkere er der masser af inspiration at hente netop der, mens nybegyndere nok skal vejledes i deres valg af arbejdsform. I det daglige vil det formentlig være kapitel to, som omhandler mønstre, der kommer til at vække den største interesse. Her gives forslag til et utal af mønstre inden for kategorierne ret og vrang, rib og patent, snoninger, krydsede masker, hulmønstre, bobler og blade, jacquardstrik og gobelinstrik. For nogle vil der være en del gamle kendinge, for andre kan dette afsnit være en rigtig god måde at komme i gang på.