Anmeldelse

Tæt på - genrer og sprog

Tæt på - genrer og sprog

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Allerede da jeg fik "Tæt på - genrer og sprog" i hånden, blev jeg positivt stemt, for den har et indbydende ydre. Den er enkel og samtidig informativ i sit layout - en linje, der følges bogen igennem. Og netop en bogs ydre tilrettelæggelse er for mange elever lige så vigtig en faktor, som indholdet er for læreren.

Fakta:

Titel: Tæt på - genrer og sprog

Forfatter: Else Marie Hinge, Hanne Beermann

Sider: 72 sider

Type: Bog

Forlag: Alinea

Og læreren kan glæde sig over indholdet, for som titlen beskriver, er der en tæt relation mellem genrer og sprog. Materialet henvender sig til eleverne på 4. og 5. klassetrin, og der er en tekstlingvistisk tilgang til udvalgte genrer. Tre genrer, fortællinger, lyrik og fagtekster, er gennemgående.

Eleverne introduceres for ordsprog, som de skal forklare og fortolke. Dernæst er der forskellige velvalgte litterære tekster, der underbygger genren "fortælling". Undervejs er der relevante opgaver, men jeg savner en mere klar genredefinition af, hvad en fortælling er. Fortællinger ligger mellem skriftlig og mundtlig tradition, og det gør dem svære at håndtere for elever, der først er ved at få redskaber til at karakterisere genrer. De to sidste kapitler er bygget op på samme måde med henholdsvis lyrik og fagtekster i fokus.

For alle tre kapitler gælder det, at eleverne skal arbejde i grupper med refleksion, diskussion og hurtigskrivning. Disse opgaver fungerer godt og giver også eleverne mulighed for at tænke over den læringsproces, de er midt i.

Rammen for "Tæt på - genrer og sprog" er ligeledes en klar information til eleverne om, hvad målene for netop dette kapitel er. Hvert kapitel afsluttes med en målfastsættelse. Det er en god og konstruktiv måde at evaluere på, navnlig når målene som her er udarbejdet i børnehøjde.

En lærervejledning kan gratis downloades fra forlagets hjemmeside.