Debat

Vejlederuddannelse i Karlstadmodellen i DK - STARTER JANUAR 2014

Det er med STOR glæde, at vi hermed kan udsende invitationer til at blive uddannet certificeret vejleder i Karlstadmodellen, for første gang i Danmark. Undervisningen foregår i Dragør og starter i januar.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Karlstadmodellen

Karlstadmodellen er navnet på en model til sprogtræning, der har været under udvikling siden slutningen af 1970´erne under ledelse af professor Iréne Johansson. Modellen er udviklet i samarbejde mellem mennesker med behov for sprogtræning, forældre, personale og forskere. Mellem 1978-1990 udviklede modellen sig gennem forskning og kurser på Institut for Lingvistik ved Umeå Universitet og mellem 1990 og 2003 på School of Education ved Karlstad Universitet. Siden 2003 er udviklingsarbejdet, i takt med nye erfaringer, nye samarbejdspartnere og uddybende viden fortsat gennem Karlstadmodellen AB.

Modellen er ikke begrænset til alder eller diagnose. Den er blevet anvendt i forhold til børn, unge og voksne med eller uden en diagnose. Mange har haft mental retardering eller perceptuelle forstyrrelser ud over deres sprogvanskeligheder, men mange har bare haft deres sprogvanskeligheder, nogle fordi de har et andet modersmål. Karlstadmodellen er en model og ikke en metode.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

I Karlstadmodellen ses sprogtræning som et redskab til at forberede personer med sprogvanskeligheder på så godt et liv som muligt. Samtidig betragtes sprogtræning som et projekt for demokratiet i samfundet. At kunne påvirke og blive påvirket af andre er kendetegnende for demokratiet. Menneskets sprog er med denne tilgang forudsætningen for demokratiet og dets tilblivelse.

http://www.karlstadmodellen.se

Uddannelsens målgruppe

Uddannelsen henvender sig til personer med mindst to års gymnasial uddannelse, erfaringer med sprogvanskeligheder eller tilsvarende kvalifikationer.

Deltagelse på uddannelsen kræver, at hver enkelt deltager:

- har sin egen fokusperson. Dennes udvikling af kommunikation, sprog og tale og/eller alternativ kommunikation følges gennem hele uddannelsen

- arbejder aktivt med vejledning i netværksform og strukturering af sprogtræningen til fokuspersonen under hele uddannelsen

- deltager aktivt i en studiegruppe i perioderne mellem kursusmøderne. Studiegrupperne kan være netværks baserede (f.eks. skype)

- deltager i mindst 80 % af uddannelsesforløbet og er aktiv deltagende i undervisningen.

Tidsforbrug

Uddannelsen strækker sig over 3 år. Hvert halvår omfatter tre obligatoriske uddannelses dage af 2 dage (1. halvår består dog af 4+2+2 dage). I perioderne mellem kursusmøderne arbejder deltagerne individuelt og i studiegrupper. Studiegrupperne kan have online mødesteder.

Sommerskole

Karlstadmodellen er også kendt for sine sommerskoler. I sommer blev der for første gang afholdt sommerskole i Danmark. Sommerskolen blev afholdt i Køge og var en kæmpe succes.

netop fordi sommerskolen blev så stor en succes, er det også nødvendigt med flere vejledere - børnene fortjener det. http://www.folkeskolen.dk/532519/karlstadmodellen--sprogudvikling-med-individet-i-centrum

Powered by Labrador CMS