Anmeldelse

Stav 0

Stav 0

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Stav 0" er et system til bogstavindlæring og retstavning i børnehaveklassen. Materialet lægger op til at arbejde med sproget på mange måder. Det centrale er bogstavgennemgangen, hvor der arbejdes med sprogets lyde og med at afkode ord og tekster.

Fakta:

Titel: Stav 0

Forfatter: Lisbet Bjerg, Inger-Lise Jørgensen

Serie: Stav

Type: Bog

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Lærerens bog indeholder supplerende baggrundsviden til elevbogen og tekster, som skal læses højt for eleverne. Noget nyt i "Stav 0" er, at bogstavslydene og håndfonemerne stilles over for hinanden, således at eleverne lærer en bevægelse til bogstavets lyd. Det er fint og bogens styrke.

Forfatterne har gjort sig umage med at få det hele med. Nederst på hver side i elevbogen er der en frise med alfabetet - på venstre side er det skrevet med versaler og på højre side med minuskler. Det er henholdsvis de store og små bogstaver. De latinske betegnelser forekommer mig at være krukket. Skal de også være børnelærdom?

Under alfabetfrisen er der skrevet en vejledning til læreren fulgt op af et uddrag af Fælles Mål. Teksten er her skrevet med meget små bogstaver. Jeg undrer mig over, at vejledningen ikke står i lærerens bog med en læsevenlig skrift.

Jeg blev lidt skeptisk, da jeg havde læst "Stav 0". Forfatterne stiller store krav til børnehaveklassebarnets ordforråd og sætningsdannelse. Nye ord skal indlæres med både store og små bogstaver. Når skoleåret er slut, har eleverne arbejdet med navneord, udsagnsord, tillægsord og forholdsord og læst tekster, hvor eleverne til sidst i arbejdsbogen får mulighed for at lære punktum og spørgsmålstegn at kende.

Tegningerne til kopi i lærerens bog virker ubehjælpsomme. Jeg vil vælge at finde nogle bedre i andre bøger.