På Stenlille Skole i Sorø består et miljøteam af fem elever, der dagligt kommunikerer med skolens rengøringspersonale om alt er som det skal være på toiletterne og de forhenværende støvede afkroge af skolen.

Rengøringspersonalet skal med på skolefotoet på Stenlille Skole

En undersøgelse har netop vist, at hver femte elev i 5.-8.klasse hellere vil holde sig end besøge skolens ulækre toiletter. Førhen var toilethygiejnen også et problem på Stenlille Skole i Sorø, men nu samarbejder eleverne i miljøteams med rengøringspersonalet, der vinder tid til at gøre toiletterne rene to gange dagligt. Når skolefotoet skal tages, skal rengøringsdamen med på billedet, fortæller skolelederen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Duksen er død - miljøteamet længe leve", siger de på Stenlille Skole i Sorø, hvor gamle koste og sure karklude er erstattet af nyindkøbte Swiffer-koste og mikrofiberklude i bunkevis. Det er Sorø Kommune, der har betalt de moderne rengøringsartikler, men eleverne, der tager dem i brug. Store som små elever gør hver dag klasselokaler og gange rengøringsparate på under ti minutter, så rengøringspersonalet, der tager sig af rengøringen med kemikalier, kan komme hurtigere i gang og nå toiletterne en ekstra gang.

Tanken er, at renere omgivelser og en større fælles ansvarsfølelse vil skabe et bedre læringsmiljø for eleverne, der ikke behøver undgå toiletterne, såvel som et bedre arbejdsmiljø for både lærere og rengøringspersonale.

"Ulækre skoletoiletter går ud over læringen. Så enkelt kan det siges. Man kan ikke lære noget, hvis man sidder og holder sig, fordi man ikke har lyst til at gå på toilettet. Så når vi taler om at skabe optimale rammer for elevernes læring, er det også en dimension, der skal tænkes med", siger Steen Windfeldt, der er skoleleder på Stenlille Skole.  

Ulækre toiletter får eleverne til at holde sig

Et respektfuldt forhold

At eleverne inddrages i rengøringen har flere pointer, hvis man spørger Steen Windfeldt.

"Eleverne i miljøteamet står også for kommunikationen med rengøringspersonalet. De lærer, at rengøringsdamen ikke bare er en, der kommer og rydder op efter en. Nej, de har ansigt på, hvem der gør rent, og jeg vil faktisk foreslå, at rengøringspersonalet skal med på skolefotoet næste gang", siger han.

De usynlige

Steen Windfeldt kan fortælle, at eleverne på hans skole nærmest slås om at være ugens miljøteam, men projektet er et pilotprojekt, der i første omgang kun involverer halvdelen af skolens elever.

Viser erfaringerne henover skoleåret sig fortsat positive, er det imidlertid Sorø Kommunes ambition at udbrede projektet til kommunens øvrige skoler.

TV2 øst besøgte Stenlille SKole i sidste måned. Hør eleverne og en af rengøringsdamerne fortælle om deres oplevelse af projektet via linket til højre på siden.

Læs mere

SeTV-indslag fra Stenlille SKole