Status august 2025
Et kvart århundrede.
15. august 2025
Det kan være svært at se, mens man står lige midt i det. Svært at se, hvor det er, der opstår revner i rutinerne. Om det er betonbureaukratiet, der revner og slipper stråler fra en lysere fremtid ind. Om skolens indhold og hverdag bliver bedre for elever og lærere. Eller om det tværtimod er folkeskolens fundament, der smuldrer. De lange linjer kan først læses, når man kommer tidsmæssigt på afstand.
Her ved skoleårets begyndelse - den 15. august 2025 - er det derfor nemmere at se bagud. Nemmere at se, hvad der holdt. Hvor det nye var godt, og hvor det, man kaldte udvikling, reelt var tilbageskridt.
Artiklen fortsætter under banneret
Et eksempel fra vores egen lille verden illustrerer det meget godt: I 2015 var der stor modstand blandt Danmarks Lærerforenings medlemmer, da Folkeskolen opgav papiret. Men i dag er der ingen, der vil undvære den handy e-skærm, hvor man kan læse Folkeskolens nyheder, artikler og analyser, på samme måde som man læser e-aviserne. I dag er der ingen, der tænker på, at den opdateres via de trådløse netværk, og man undrer sig ikke over inter-aktiviteten. Det er en selvfølgelighed, at læseren kan bidrage og melde tilbage med det samme. Men endnu vigtigere: Ved at se tilbage på det forløbne kvarte århun-drede i og omkring folkeskolen kan vi i dag se, at den skæve udvikling, som tog fart omkring årtusindskiftet, på mange måder blev rettet op i årene efter 2010. Afprofessionaliseringen af lærernes arbejde, den svulmende statskontrol og det kvælende bureaukrati blev bremset. For 17 år siden, da oppositionens nuværende leder, Kristian Jensen, var skatteminister, kritiserede han sin egen regering for at have »sovset den offentlige sektor ind i alt for mange regler«. »Som politikere tror vi, at vi kan beskytte os mod kritik, hvis vi kan pege på en regel og sige: Jamen vi har jo gjort noget. Men i virkeligheden ved vi godt, at det ikke hjælper«, sagde han.
Samme sommer sagde en nytiltrådt forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen: »Der er så meget kritik af skolen. Dårlige resultater i Pisa-undersøgelser og så videre, men i hvert fald ud fra et forsvarsmæssigt synspunkt lærer børnene i dag at være selvstændige individer, at diskutere, tage stilling og tænke selv. Og det er det, vi har brug for«.
Her i 2025 kan vi se, at det var i de år, det begyndte at vende. Og kampen fortsætter.
»There is a crack in everything. That's how the light gets in«.
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.title }}