Anmeldelse

Gode læseideer til de allermindste

Her er en række gode ideer til, hvordan der kan arbejdes med dialogisk læsning i børnehaver og i indskolingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dialogisk læsning er en metode, der kan inddrage en lang række aktiviteter i forbindelse med oplæsning af en tekst. Disse aktiviteter kan både være sproglige og omfatte bevægelser. Denne introduktion henvender sig primært til pædagoger i daginstitutioner, men principperne kan også bruges i det sproglige arbejde i indskolingen.

Fakta:

Titel: Kom godt i gang med dialogisk læsning

Forfatter: Gitte Skyum Kjøge

ISBN: 9788776077853

Pris: 100

Sider: 32

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Med udgangspunkt i bogen ”Ane på fisketur” af Per Gammelgaard gennemgås et forløb med dialogisk læsning for en gruppe børn i børnehavealderen. Her er rigtig mange gode forslag. Der arbejdes med ”fokusord” fra forskellige ordklasser. At ordet ”klaptorsk” rubriceres under tillægsord, er forhåbentlig en tanketorsk.

Forfatteren anbefaler at gøre arbejdet så konkret som muligt med brug af såkaldte ”referenceobjekter” som fiskestænger og blylod. Der lægges op til dialog og til leg med sproget. Sange, rim og remser, bogstaver og krop og bevægelse indgår i arbejdet.

Bogen er kun på 32 sider, så en travl pædagog eller lærer vil nemt kunne hente forslag til arbejdet med dialogisk læsning. Pædagogikken, der er demonstreret på én bog, kan uden videre bruges på andre bøger.

Bogen anbefales til brug i børnehaver og indskolingen.