Anmeldelse Skønlitteratur
0   419

Fin efterskoleroman til både drenge og piger

Camilla Wandahl har skrevet en traditionel - men god - ungdomsroman, der byder drengene indenfor i hendes forfatterskab.

Ask Konge Taber

Fakta


Titel
Ask Konge Taber

Forfatter
Camilla Wandahl

ISBN
9788763829526

Pris
150

Sider
150

Forlag
Høst og Søn

I romanen "Ask Konge Taber" møder vi Ask og Liv, der har noget tilfælles: De skal begge starte på idrætsefterskole, og de har begge minus på de konti, der rummer tro på projektet og lyst til at lære nye mennesker at kende. Deres energi er bundet op på helt andre ting: Ask er rædselsslagen for at miste sin syge mormor, som han er vokset op hos - og Liv må sande, at hendes krop ikke kan tåle mosten på Den Kongelige Balletskole, hvor hun har lagt al energi siden barndommen.

Artiklen fortsætter under banneret

Selvom Ask og Liv har problemer, er vi befriende langt fra et persongalleri af udslidte mobbeofre i "Ask Konge Taber". Der er snarere tale om unge mennesker med hårdkogte attituder: Han er den arrogante pigemagnet og hun den sylfideagtige enspænder. Lidt modvilligt tiltrækkes de af hinanden, og det bliver en af bogens livsbekræftende pointer, at forelskelse slår det meste i styrke og aldrig lader sig diktere, hvornår den er velkommen. Nok er ungdomstiden en tid, hvor selvværdet svinger ujævnt fra konge til taber og tilbage igen på få sekunder - men det er også her, verdens farver opleves stærkest.

Fortælleteknisk gør romanen brug af en dobbelt fortællerstemme, hvor Ask udgør hovedsporet, og Livs mere ordknappe version bliver en slags perspektiv på hans. Det betyder, at Camilla Wandahl med denne roman i højere grad end tidligere i forfatterskabet nærmer sig drengene og deres univers. Det klæder hende.

"Ask Konge Taber" er en traditionel ungdomsroman efter opskriften: Unge i problemer og med vrængende livsattitude skal en del igennem, inden det ender godt. Og den opskrift er der absolut intet i vejen med. Ikke når man udfylder den som i "Ask Konge Taber". Romanen vil egne sig som frilæsningsstof for unge fra 13 år, men kan også være en fin anledning til at dyrke en trængt disciplin i skolesammenhæng: Oplæsning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt