Anmeldelse

Med livet i lommen

Rigtig god bog om unges digitale liv

De voksne kan ikke forstå, hvorfor de unge hele tiden skal have smartphonen klistret til kroppen for at kunne tjekke opdates ustandseligt. Men de unge kan ikke vælge den fra, hvis de vil være en del af fællesskabet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Med livet i lommen” giver et godt indblik i baggrunden for online-generationens ageren. Den indeholder en grundig gennemgang af de unges brug af de digitale medier, og den lægger på forbilledlig vis op til en diskussion mellem unge og voksne, både forældre og lærere.

Fakta:

Titel: Med livet i lommen

Forfatter: Rasmus Paludan, Esben Schouboe

ISBN: 9788717043183

Pris: 270

Sider: 228

Forlag: Arvids, Nyt Nordisk Forlag

Opskriften er at tage to velskrivende (og veluddannede) journalister, der ud fra en lang række kilder, både udenlandske og danske, endevender den nyeste forskning på området og garnerer det med interview med en yngre lærer og med relevante fokusgruppeinterview med unge fra Randersgades Skole i København.

Omdrejningspunktet er hele tiden dilemmaet mellem de unges to verdener, den fysiske og den digitale, deres tohovedede opvækst, hvor både facebookprofilen og det konkrete ansigt skal plejes. Et dilemma, der i udpræget grad kommer i spil, når de voksne reagerer på de unges onlineliv, for eksempel ved at sætte rammer og regler for brug af de mobile enheder.

Bogen er opdelt i fem temaer: Smartphones, de unges sprog, sociale medier, internettet og computerspil. Hvert tema er inddelt i flere emner, og efter hvert emne er der ofte en række tips, der dels er direkte råd til den unge, for eksempel om at passe på, hvad man oploader på sin facebookprofil, dels er tips, der kan danne udgangspunkt for en diskussion mellem de voksne og de unge, for eksempel om hvornår mobilen kan slukkes.

Som lærer i dag er det nødvendigt at have kendskab til, hvad der er på spil for de unge. Vi må derfor først og fremmest vide mere om deres adfærd, deres liv og deres ageren på de digitale medier. Den viden bidrager denne udgivelse i høj grad med. Bogen kan sagtens læses i sin helhed (de to journalister kan tydeligvis lide at skrive, hvilket indebærer, at der indimellem bruges mange ord), så man kan også vælge at læse de enkelte temaafsnit ud fra interesse.