Anmeldelse

Målcirkler

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Målcirkler for 1. til 7. klasse" er anmeldt i Folkeskolen nummer 8/2006. Den nye udgivelse fortsætter, hvor den første slap, idet udgiverne her har valgt at koncentrere sig om fagene dansk, matematik, engelsk og geografi i 7. til 9. klasse.

Fakta:

Titel: Målcirkler

Forfatter: Regin Holm Nielsen, Ulla Sjørup, Lilja Snorradottir, Tove Starup

Pris: 898 kroner

Type: Diverse

Forlag: Dafolo

Efter et introducerende afsnit, hvor sammenhængen mellem trinmål, årsplaner og lærerens kontra elevens mål forklares, følger en lang række arbejdsark til de nævnte planlægnings- og evalueringsfaser i hvert af de omhandlede fag.

I dansk demonstreres gennem eksempler, hvordan målkategorier, de valgte undervisningsmaterialer og analysemodel kan gå op. Det er efter min vurdering en absolut styrke, at "Målcirkler" ikke kun beskæftiger sig med mål- og evalueringsfasen specifikt, men at man konkret viser, hvordan materialet anvendes i praksis.

Det ville være en oplagt mulighed at gøre sine første forsøg udi arbejdsmåden ud fra et af de valgte eksempler, så man på den måde får bygget bro til velkendte sider af sit arbejde. Ellers kan de mange lag i målbeskrivelsen let synes uvedkommende og besværlige.

Den næste hurdle vil formentlig være at få eleverne til aktivt at formulere mål og følge op på dem. For mange elever vil det være en fremmed tankegang, hvis de ikke tidligere har gjort erfaringer med logbøger eller portfolio. Det er vigtigt, at læreren føler sig på sikker grund, inden metoden skal formidles videre til eleverne.

"Målcirkler" arbejder i en rigtig retning i forhold til nyere pædagogik og er let at gå til bortset fra det første introducerende afsnit, der er rimeligt tørt og for mig at se uden den store nytteværdi. Men alt i alt kan materialet absolut anbefales.