Debat

Overskrifter kan misforstås

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolelederne i København eksporterer ikke generelt dårlige lærere via forflyttelsessystemet, som man kunne tro af et par overskrifter i Folkeskolens sidste nummer inden ferien. At den trafik tidligere er foregået, er i visse tilfælde rigtigt. Men de senere år har skolelederne foretaget en del afskedigelser i løbet af hvert skoleår, hvilket vi som lærerforening ikke har haft indsigelser imod, da de er foregået efter bogen.

Det er i denne sammenhæng, at den anden overskrift i artiklen af Morten Jensen kan misforstås: »Det kommunale forflyttelsessystem sikrer lærerne i København mod fyring«. Ja, men i den forstand, at i tilfælde af overtallighed er læreren og børnehaveklasselederen sikret ved at skulle tilbydes en ledig stilling på en anden skole med ledige stillinger, idet ansættelsesmyndigheden er kommunen.

Der eksisterer ikke længere en egentlig forflyttelsesaftale mellem forvaltningen og Københavns Lærerforening, KLF, men en forståelse af at lærere over 55 år ikke bør forflyttes, og at skolelederne skal sikre et ordentligt »fagligt match« på skolen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Når jeg er citeret for, »at forflyttelsesordningen ikke har været administreret ordentligt i år«, har det ikke noget at gøre med, at såkaldte »dårlige« lærere skulle være sendt rundt i systemet. Det er der ikke belæg for. Men der har været problemer med at sikre alle besked på samme tid og dermed mulighed for mere frit at vælge nye arbejdspladser.

På trods af adskillige sammenlægninger af skoler og nedlæggelse af to skoler er det alligevel lykkedes at skaffe omkring 60 ansatte tilfredsstillende løsninger.

En anden historie er så, at KLF godt kunne tænke sig, at alle skoleledere virkeliggjorde kommunens personalepolitik, hvortil også hører at tage de svære samtaler og i givet fald sikre en værdig afgang »uden for forflyttelsestiden« for de ret få kolleger, der af forskellige grunde ikke bør være ansat i skolen.