Blog
3   2199

Skal vi ikke begynde med en sang?

Abonner på nyt om Sang i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En ny årgang af skolebørn er parat til første skoledag lige nu. En ny blogger på Folkeskolen.dk vil gerne høre, om de kommer til at synge i den forbindelse - og så i øvrigt invitere til erfaringsudveksling og vidensdeling om sang i skolen.

Lige om et øjeblik står de der. Den nye årgang. De nye skolebørn med splinternye skoletasker og penalhuse med blyanter, der aldrig bliver mere spidse end lige netop første skoledag. Og med forældre, som har det sådan nogenlunde lige dele rørt og festligt, mens de tager billeder med deres mobiltelefoner og diskret sender en MMS af sted til bedsteforældrene med det samme. Første skoledag er bare stort!

Hvordan fejrer I første skoledag? …eller – jeg fisker egentlig bare efter en enkelt detalje: Synger I sammen? Og hvad synger I? Har I en sang, som bare er indbegrebet af første skoledag?

Jeg spørger, fordi jeg selv er ny her. Ny og nysgerrig. Det er min første dag som blogger på Folkeskolen.dk, og selvom det ikke er helt så skelsættende som en første skoledag, så er det alligevel lidt nyt og ukendt. Jeg har nemlig fået lov til at blogge her, selvom jeg ikke direkte repræsenterer folkeskolen.

Jeg repræsenterer en anden slags skole. Den Jyske Sangskole. Som ligger i Herning, men som også interesserer sig for, hvad og hvordan skolebørn synger i Slagelse og Skagen, i Svendborg og Svaneke, i Åbenrå, i Aalborg - på hver eneste skole.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg repræsenterer med andre ord en sangskole, men i endnu højere grad en interesse og en holdning. Nemlig den, at der er tusindvis af gode grunde til at styrke sangen i skolen, og ikke mange argumenter for at lade være. Jeg kan faktisk ikke komme i tanker om et eneste.

Det er derfor, jeg er så glad for at være inviteret at blogge her, og derfor jeg er spændt på den debat, inspirations- og vidensdeling, som jeg håber vil komme ud af det.

Det skal ikke være en hemmelighed, at Den Jyske Sangskole har ambitioner, der rækker langt ud over vores lokalområde – navnet til trods. Vores store, fuldt offentlige drøm er, at alle børn og unge i hele landet får glæde af det fantastiske instrument, som deres stemme er. Mod på at bruge den. Lyst til at synge. Alene og sammen med andre.

Vi ved, at der rundt omkring i mange folkeskoler er masser af sang. At mange skoler har en levende sangkultur. Andre steder synger man ikke så meget – men vil måske gerne i gang. Det er derfor jeg håber på, at I har lyst til at være med til at udveksle både holdninger, ideer, inspiration og erfaringer. Vi vil meget gerne dele ud af vores konkrete erfaringer med sang i skolen, men vi er her mindst lige så meget for selv at lære noget nyt.

Derfor: Tilbage til første skoledag. Begynder I skoleåret med en sang? Hvad synger I - og hvorfor? Eller hvorfor ikke? Har jeres skole sin egen sang, - eller en sang, som I har gjort til jeres? Og må vi høre historien om hvorfor og hvordan?

(Alle mine skoleår i 70’erne startede iøvrigt med ’Jeg elsker de grønne lunde’. Min søns tid som skolebarn begyndte i 2006 med sangen om dragen Puff. Hvem der valgte, at det skulle være lige præcis de sange, ved jeg ikke. Måske skulle jeg spørge...).


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
687 andre er allerede tilmeldt