Anmeldelse

Ord bliver til sætninger

Ord bliver til sætninger

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sproglære i 5. og 6. klasse er et emne, der typisk tages op i forbindelse med skriftlige danskbøger og i små portioner. Bodil Nielsen har udarbejdet et materiale, som lægger op til, at eleverne går på grundig opdagelse i sproget. Materialet er omfangsrigt, og hun foreslår, at man deler det over to år. Det sproglige indhold henter hun fra Fælles Mål.

Fakta:

Titel: Ord bliver til sætninger

Forfatter: Bodil Nielsen

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

I det første kapitel fordyber man sig i ordklasser, og Bodil Nielsen bygger bro fra de danske til de latinske betegnelser. Derefter kommer en ret udførlig behandling af de forskellige ordklasser. Over- og underbegreber bliver anskueliggjort i pyramider af ord, og formen veksler mellem forklaringer og øvelser. I kapitlet om verber får eleverne en øvelse i at omskrive fra præsens til præteritum.

De valgte tekster er både alsidige og aktuelle, og nogle af dem har humor, hvilket efter min mening er et stort plus for materialet. Elevgrupper og lærere er meget forskellige, og måske rammer materialet et behov, men det er ikke min stil at undervise i sproglære i lange forløb eller efter en lærebog af denne art.

Den minder mig om bøger til undervisning i fremmedsprog, hvor eleverne kan have større behov for at fordybe sig i sprogets egenskaber. På den måde bliver sproget efter min mening akademiseret i en grad, som kun de dygtige elever eventuelt kan tage til sig. Jeg tror, elever lærer mere og med større lyst, hvis de eksperimenterer, bliver rettet med omtanke og kun analyserer og modtager forklaringer i små bidder.