Anmeldelse Trivsel
0   445

Fremragende - indtaget i mange små doser

Hvis jeg skal anbefale et materiale, der handler om de kognitive funktioner, vil jeg klart vælge dette. Det er godt i forhold til både normalområdet og børn, der slider på en eller flere sider af kognitionen.

Med hjernen i skole

Fakta


Titel
Med hjernen i skole

Forfatter
Helle Overballe Mogensen

ISBN
9788777068263

Pris
118

Sider
95

Forlag
Dansk Psykologisk Forlag


Titel
Med hjernen i skole

Forfatter
Helle Overballe Mogensen

ISBN
9788777067952

Pris
398

Sider
205

Forlag
Dansk Psykologisk Forlag

Kognition og pædagogisk neuropsykologi er populære begreber for tiden, men mange har nok en ganske så diffus opfattelse af, hvad det egentlig er. Det dækker over det, man kan kalde " højere bevidsthedsfunktioner" såsom opmærksomhed, hukommelse, planlægning og problemløsning, men også kommunikation og emotioner.

Artiklen fortsætter under banneret

Materialet her består af en lærerbog og et elevhæfte, der er målrettet mellemtrinnet. Afslutningsvis er der også et afsnit, der henvender sig til ældre elever, som har fokus på den mere abstrakte tænkning. Via materialet kan eleven opnå en indsigt i egne styrker og svagheder. De kan blandt andet udarbejde et hjerneportræt  og en hjerneprofil, som er oplagt at inddrage i elevsamtaler og -planer. Ligeledes kan det give indsigt i, hvorledes man videnskabeligt arbejder med at kortlægge hjernens funktioner (søg for eksempel efter Inattentional blindness og Change blindness på YouTube).

Både elevhæftet og lærerens bog rummer teori, men også et væld af praktiske og meget visuelle øvelser og aktiviteter. I lærerbogen gives der konkrete anvisninger til, hvorledes de enkelte temaer kan anvendes, men også hvordan man kan forstå og understøtte elever, der har specifikke vanskeligheder, for eksempel i forhold til opmærksomhed. Materialet kan således det, som mange lærere efterspørger, nemlig ”klæde dem på”, både vidensmæssigt og i forhold til at afprøve støttende tiltag over for elever med særlige behov.

Nu er det jo ikke altid kun eleverne, der har vanskeligheder, og således kan materialet også inspirere til, hvordan man som lærer og som team kan arbejde med at skabe de bedste forudsætninger for, at klassen kan arbejde opmærksomt, kommunikere på en konstruktiv måde med mere.

Jeg funderede over, hvorledes man med et enkelt ord kan beskrive udbyttet og dermed evalueringen af indeværende materiale. "Rich" er en kvalitetsbetegnelse, som ofte bruges til at beskrive ekstremt gode, men også meget koncentrerede kager. Vi elsker dem, men de er også så koncentrerede, at vi må tage lidt ind ad gangen. Således også med dette materiale. Det er let at gå til, men det er så fyldt med viden, forslag til aktiviteter og støttende indsatser, at det ikke kan rummes på én gang. Det er et gedigent arbejdsredskab, som løbende kan anvendes til indsatser efter behov, både for AKT (adfærd, kontakt, trivsel), pædagoger og lærere. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ