Spændingsroman om mobning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer og skolebibliotekar Gitte Vinther har sammen med forfatter Bo Lille taget initiativ til spændingsromanen »SMS-banden« om mobning som alternativ til de traditionelle handlingsplaner. Eleverne på tre skoler i Viborg har bidraget aktivt.

Hvorfor valgte I at skrive en bog?

»Der var for meget mobning på skolen, og så ville vi forsøge os med et anderledes projekt, hvor vi inddrog eleverne i processen. Det sker, at handlingsplaner mod mobning bliver stående på kontorets hylde på skolerne uden at blive brugt. Samtidig var jeg tiltalt af ideen om at inddrage en person udefra, som kunne se på tingene på en ny måde«.

Hvordan reagerede eleverne?

»Mange af de elever, der normalt ikke siger noget, for eksempel 'hofdamerne', kom på banen, fordi de ikke var bundet af virkelighedens hierarki i klassen. Det handlede om deres hverdag, men de var ikke direkte involveret, fordi det var en historie, så det var 'uforpligtende' at sige sin mening. Det gav stof til eftertanke, at de hørte hinandens holdninger til, hvad drilleri er, og det har de kunnet bruge bagefter. Som projektleder gik jeg ud af klassen med armene over hovedet«.

Hvordan forestiller I jer, at bogen skal bruges?

»Man kan have den stående på biblioteket, og vi har selv købt den som klassesæt og vil bruge den, når vi diskuterer mobning i klassen. Det var vigtigt for både Bo Lille og mig, at det ikke blev en frelst roman med løftede pædagogiske pegefingre, men at det var en spændende bog, eleverne gider læse. Og det synes vi er lykkedes«.

dsw@dlf.org

Powered by Labrador CMS