Debat

Haarder og den finske skole

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uden at ville gøre mig klog på skolebudgetter og skattesystemer sprang det mig dog i øjnene, da jeg læste et læserbrev af Bertel Haarder, hvori han hævder, at gennemsnitsudgiften i det finske skolesystem er 20 procent lavere end i Danmark. Tilfældigvis bor jeg i Finland og ved, at de har et progressivt skattesystem, som ser lidt anderledes ud end i Danmark. Således har lavtlønnede, hvilket i høj grad gælder lærere og ikke mindst undervisningsassistenter, en meget lav skatteprocent, der for nogle kan ligge helt nede på 15-20 procent. Dette afspejler sig selvfølgelig i deres løn, som er tilsvarende lavere. En undervisningsassistent med 30 timer om ugen tjener måske kun 1.000 euro om måneden, men betaler tilsvarende meget mindre i skat end i Danmark. For mig at se virker det, som om det, der vindes i skolesystemet, tabes i skatteindkomster. Dette kan være en af grundene til de lavere udgifter, der er i det finske skolesystem, og hvis det er tilfældet, er der jo tale om direkte vildledende og fordrejede påstande fra Bertel Haarder.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler