Forskning

Blandt studerende på bacheloruddannelserne i Danmark var der i 2009 et frafald på 29 procent (efter uddannelsens normerede tid plus et år).

Frafald på universitetet kan reduceres med indsats i grundskolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor dropper studerende deres videregående uddannelse? Og hvad kan universiteterne gøre ved det?

Disse spørgsmål er forsøgt besvaret med rapporten »Evidence on Dropout Phenomena at Universities«, der er udarbejdet af forskere fra Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning, Aarhus Universitet.

Rapporten analyserer al europæisk forskning på området fra 2000-2012. I alt er der tale om 6.207 kvalitetstjekkede studier, som er gennemgået og sammenlignet af Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning. I den endelige rapport er resultaterne baseret på 44 studier. Og resultatet peger på, at en række forhold, som universiteterne ikke har indflydelse på, bliver afgørende for de studerende.

»Det er blandt andet de socioøkonomiske faktorer - social baggrund, herunder forældres uddannelsesniveau. Men også de faglige forudsætninger, som de studerende kommer med fra grundskole og ungdomsuddannelse, har stor betydning for, om de gennemfører deres studium«, siger Hanna Bjørnøy Sommersel, der er videnskabelig assistent i Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning, i en omtale af rapporten.

Derfor er det en del af rapportens pointe, at de studerende skal forberedes bedre på, hvad studierne kræver.

»Vi kan se, at det betaler sig at forberede de studerende godt på studiet, inden det går løs. Hvis de ved, hvad der venter dem af krav og faglige udfordringer, så vælger færre deres studium hovedkulds og fortryder derfor heller ikke valget senere hen«, siger Michael Søgaard Larsen, lektor og leder ved Dansk Clearinghouse.

Læs mere om rapporten her:

edu.au.dk/clearinghouse-udgivelse