Anmeldelse

Bedre beslutninger i skolen

Bedre beslutninger i skolen

Fremragende ny håndbog giver praktiske anvisninger, når der skal træffes svære valg af juridisk karakter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nogle gange overhales virkeligheden indenom. Det skete for mig i den forgangne måned. For rækkefølgen er normalt, at bogen anmeldes og derefter anvendes eller dumpes. I tilfældet "Bedre beslutninger i skolen" kunne jeg pludselig konstatere, at jeg i en række tilfælde kunne få svar på konkrete daglige udfordringer ved at kigge i bogen. Og hvad er det, bogen kan? Jo, "Bedre beslutninger i skolen" er en kompasbog, som angiver retning og indhold i spørgsmål af juridisk karakter.

Fakta:

Titel: Bedre beslutninger i skolen

Forfatter: Per Byrge Sørensen, Steen Dam

Pris: 292,50 kroner

Sider: 236 sider

Type: Bog

Forlag: Dafolo

Bogen er delt op i to overordnede afsnit. I første del præsenteres en række temaartikler om relevante problemstillinger. Der er gode afsnit om skolens tilsyn, nationale test, tavshedspligt, personalesager, elevadfærd på nettet, hjemmesider og så videre. I korte sekvenser trækkes linjerne op for skolens ageren i relation til den konkrete problemstilling. Hvilke pligter har skolen og dens ansatte, hvis en elevs velfærd er truet? Et konsulentfirma er hyret til at undersøge samarbejdsforholdene på din skole - hvordan kan og skal de ansatte forholde sig til det - hvilke rettigheder og pligter har de? Og så videre.

Kapitlerne er garneret med tekstbokse med henvisninger til konkrete sager. Underholdende og oplysende. Læseren får for eksempel at vide, hvad der skete med den organist, som rakte tunge af præsten til en gudstjeneste. I andre ud af mange tekstbokse berettes om følgerne af en skoleinspektørs manglende notater fra vigtige telefonsamtaler, eller da en borger bad om aktindsigt og kun fik udleveret en barberet rapport. Måske skulle den fynske økonomi- og erhvervsminister have nærlæst afsnittet, før han offentliggjorde sin kørselskalender.

Bogens anden del består af opslagsord. Her gennemgås kort og præcist alt fra tillidsrepræsentantopgaver, arbejdspligt, elevråd, fritstilling og skolebestyrelse til sponsorering.

"Bedre beslutninger i skolen" er skrevet af Per Byrge Sørensen og Steen Dam. Forfatterne er kompetente og har baggrund fra det juridiske felt. Det skinner igennem. Samtidig formår de at formidle juraen på en kortfattet, letlæst og ukancelliær facon. Det er vigtigt, når man står som brobygger mellem praktisk hverdag på skolen og lovgrundlaget. 

Bogen skal være tilgængelig for det brede felt - tillidsrepræsentanter, lærere, skolepsykolog, ledelse og ansatte. I første omgang betyder det, at skolen må købe et eksemplar af bogen. Dernæst gælder det om at finde en måde at formidle det glade budskab på; at her er et stykke praktisk anvendelig litteratur, egnet til dryplæsning, inden for murene. På min skole vil bogen i en periode kvalificere læsningen på personaletoilettet - her kommer alle fra tid til anden!