I Slagelse skal de fleste sparede lærerlønninger bruges på at undgå planlagte besparelser på specialundervisning

Lockoutpenge i Slagelse ender i kommunalt hul

Når minimumstimetallet er dækket i Slagelse står kommunen med 11 millioner mellem hænderne. De penge skal bruges på at undgå planlagte besparelser på specialområdet. Samtidig bliver 16 lærere afskediget i dag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Slagelse har kommunen sparet 16 millioner under lockouten. Alle pengene blev tilbage i april lovet tilbage til skoleområdet, men kun fire af millionerne ender med at blive brugt til kompenserende undervisning. Resten bliver fyldt i et økonomisk hul på specialområdet.

"Vi har været i en anden situation end mange andre kommuner. Vi har planlagt besparelser på specialområdet for 10 millioner kroner i 2013. Derfor har vi valgt at bruge nogle af de sparede penge fra lockouten på at undgå at skære på specialområdet", siger formanden for børne-, uddannelses- og integrationsudvalget i Slagelse Kommune, Stén Knuth (V).

Mange kommuner bruger lockoutpenge blive i skolerne

Udvalgsformanden afviser, at kommunen derved snyder eleverne for den lovede undervisning.

"Vi giver pengene tilbage til skolen, for specialklasserne er jo en del af folkeskolen. Pengene skal undgå besparelser i taksterne. Det kommer blandt andre autister, heldagsskoler og specialklasser til gode", siger Stén Knuth (V).

Lærerkreds: Det koster stillinger Flere kommuner har valgt at lægge alle pengene ud på skolerne, hvilket kan blive til nye lærerstillinger. Ifølge Jyllands Posten forventer Aarhus Lærerkreds 20 nye lærerstillinger, i København forventes 50 og i Kolding 40 stillinger.

I Slagelse har kommunen varslet en nedlæggelse af 50 lærerstillinger fra 1. august, og det bliver ikke ændret på trods af de sparede penge. Ifølge formanden i Slagelse Lærerkreds, kunne afskedigelserne være undgået, hvis kommunen havde øremærket de sparede penge til undervisningstimer udover minimumstimetallet. 

Kolding Kommune bruger lockout-millioner på 40 nye lærere

"Lige præcis i dag bliver 16 lærere prikket på skulderen. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kunne have været undgået, hvis man havde fyldt de her midler til kompenserende undervisning", siger kredsformand Per Haugaard.

Han føler, at lærerne er blevet snydt, efter at de i april blev lovet, at pengene ville gå til undervisning.

"Jeg synes ikke, det er i orden. Der er en masse elever, der bliver snydt for noget undervisning, og de her penge til specialområdet, bliver ikke nødvendigvis brugt på undervisning. Jeg så gerne at de brugte samtlige penge på at sikre kompenserende timer. Det er reelt et spørgsmål om at dække et underskud, der vil komme i 2013."

Også Esbjerg vil dække besparelser En lignende situation ses i Esbjerg, hvor et flertal i byrådet bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative vil have, at størstedelen af de sparede 30 millioner går til et uventet merforbrug i kommunen. Det forarger kredsformand Kenneth Nielsen.

"Lærerne har stadig en bitterhed fra lockouten. Folk der har frosset i fire uger, kæmpet for god undervisning og gode vilkår, oplevet et ensidigt lovindgreb og bagefter skal se en indstilling fra byrådet, der gør vilkårene endnu dårligere. Det er for mig at se at sparke på nogle, der ligger ned", siger Esbjergs lokalformand Kenneth Nielsen.