0   100

Teenagere vælger motion fra, mens de ældre vælger til

De fleste børn dyrker regelmæssigt sport eller motion. Men i teenagealderen falder antallet af aktive børn. Blandt de 40-69årige begynder flere at dyrke motion med alderen. Næsten 70 procent af de 60-69årige kvinder dyrker regelmæssigt motion.

84 procent af børn og unge mellem 7 og 15 år deltager regelmæssigt i sport og motion. Det samme gælder 56 procent af voksne mellem 16 og 98 år. Det viser en undersøgelse af danskernes motions- og sportsvaner, som Idrættens Analyseinstitut står bag.

De inaktive har andre interesser

Artiklen fortsætter under banneret

Blandt børn og unge er det de 10-12årige og især pigerne, som er mest aktive. I denne aldersgruppe svarer 87 procent af drengene og 90 procent af pigerne, at de regelmæssigt deltager i sport og motion. I 13 til 15årsalderen falder den andel til 77 procent for pigerne og lidt mere for drengenes vedkommende.

For Morten Mølholm Hansen fra det tidligere Dansk Idræts-Forbund, som nu er fusioneret med DGI til Danske Idrætsforeninger, kommer tallene ikke som en overraskelse.

"Undersøgelsen viser, at der er sket et frafald gennem de sidste 10 år, så den bekræfter, at vi skal have kigget nærmere på, hvordan man fastholder de unge i teenagealderen, vi skal analysere interesserne hos de børn, der stopper", siger han.

Af de børn og unge, som ikke regelmæssigt dyrker motion, svarer pigerne i højere grad end drengene, at det er fordi de bruger tiden på venner eller har andre fritidsinteresser, mangler nogen at følges med eller bruger tiden på familien. Drengene har de samme begrundelser, men giver i højere grad end pigerne det mere kontante svar, at det er fordi de ikke gider.

De aktive bliver mere aktive i teenagealderen

De børn, der fortsætter med at være aktive i teenageårene bruger mere tid på motion og idræt, end de yngre børn, viser undersøgelsen. Blandt børn og unge mellem 13 til 15 år er der en større andel, som slet ikke dyrker sport og motion. Men blandt de, der gør, bruger 37 procent mere end seks timer om ugen på sport og motion.

Blandt de børn, der dyrker motion, er det fodbold, svømning og gymnastik, der er mest populært.

Derfor skal der kigges nærmere på, hvordan hjemmene organiseres, mener Morten Mølholm Hansen. Motionen skal måske organiseres, så der er mindre fokus på elite og mere fokus på hyggelige aktiviteter, foreslår han.

Søren Riiskær fra det tidligere DGI bakker ham op.

"Hidtil har man dyrket idræt på bestemte tider, men det er ikke der udviklingen er. I stedet skal mulighederne organiseres så der kan komme langt større variation og bredde i vores motionsmønstre", siger han.

30-39årige mindst aktive

56 procent af voksne danskere dyrker regelmæssigt sport eller motion, og det er en lille stigning i forholdt til 1998, hvor der blev gennemført en lignende undersøgelse. De er de 30-39årige, der er mindst aktive, mens andelen af aktive stiger støt fra 40 år og til 69.

Vandreture og jogging er de aktiviteter, som flest af de voksne aktive dyrker. Blandt de inaktive voksne er kvindernes hyppigste begrundelse for ikke at dyrke motion, at de bruger tid på familien, mens mændenes hyppigste begrundelse er, at de bruger tid på arbejde.

I efteråret følger endnu en rapport fra Idrættens Analyseinstitut om undersøgelsesresultaterne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet