Forskning Unge
0   453

Nyt behandlingstilbud til udsatte unge

Hvordan støtter man bedst udsatte unge i processen med at skabe eget liv?

En ny form for behandlingstilbud sætter fokus på primært de 14-18-årige udsatte, og formålet er, at de unge skal blive bedre til at sætte kursen i eget liv. De unge er selv med til at identificere ting i deres liv, som er problematiske, og som de gerne vil have hjælp til at klare. Måske er det ikke de samme ting, som andre ser. Jan Tønnesvang, der er autoriseret psykolog og professor ved Aarhus Universitet, kalder det en indkredsning af den enkeltes livsudfordring.

»For mig at se er den enkeltes udvikling og evne til at tage hånd om sit eget liv blandt andet afhængig af, hvordan han eller hun mestrer fire grundlæggende kompetencer i tilværelsen. De fire kompetencer vedrører menneskets teknikalitet, socialitet, refleksivitet og sensitivitet«, siger professor Jan Tønnesvang i forbindelse med omtale af det nye tilbud.

De fire kompetencer udgør sammen en helhed i forståelsen af, hvad der skal til, for at man kan klare sit liv på en god måde:

Artiklen fortsætter under banneret

Teknikaliteten handler om faglighed, det vil sige at kunne gøre noget i tingsverdenen. Socialiteten handler om evnen til at indgå i sociale relationer. Sensitiviteten handler om at kunne mærke og regulere sine følelser. Og refleksiviteten handler om at kunne tænke sig om - at kunne bruge sin omtanke.

Ud over Jan Tønnesvang står chefpsykolog Marianne Schøler fra UngLiv.dk og Ungdoms­centret under Aarhus Kommunes Socialforvaltning bag tilbuddet.

Hvis de unge opnår kvalificeret selvbestemmelse, som behandlingen tilstræber, kan det være en ramme, der kan benyttes på tværs af flere forskellige sammenhænge som eksempelvis skole, skolefritidsordning og ungdomscentre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.278 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
422 andre er allerede tilmeldt