Ledig
0   523

FTF: Dagpengeaftale er god for ledige

Regeringen blev mandag sammen med Enhedslisten enige om en dagpengeaftale. Lærernes centralor-ganisation FTF er glad for, at der er fundet en løsning for ledige. Og FTF sætter pris på, at løsningen ikke løfter prisen på A-kassemedlemsskab.

Aftalen betyder, at der fra årsskiftet vil være en særlig arbejdsmarkedsydelse for dem, der stod til at miste rette til dagpenge. Da forhandlingerne begyndte, var der lagt op til, at det skulle blive dyrere at være medlem af en a-kasse. Men sådan bliver det ikke.

"Det skal stadig være attraktivt at være i a-kasse, så det er fornuftigt, at der er fundet en anden finansiering. Det er vigtigt, at politikerne har lyttet på dette punkt", lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey i FTF's nyhedsbrev.

Artiklen fortsætter under banneret

Ledige skal ud på virksomheder
 De ledige, der kommer på den midlertidige ydelse, får 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Ydelsen er ikke afhængig af familie- eller formueindkomst. De ledige på arbejdsmarkedsydelse skal efter en måned i enten virksomhedspraktik, løntilskud, nyttejob eller jobrotation.

 FTF-formand Bente Sorgenfrey mener, at ordningen er god for de ledige.

"Det er meget positivt, at der nu bliver taget meget mere udgangspunkt i den lediges behov og muligheder. Det gælder blandt andet muligheden for at komme i virksomhedspraktik, private løntilskud, og det bliver også muligt at indgå i jobrotation," siger Bente Sorgenfrey.

FTF ønsker en kortere genoptjeningsperiode
FTF håber, at regeringen i forbindelse med den kommende dagpengekommission vil ændre på, at man i dag skal arbejde et år for at genoptjene retten til dagpenge. FTF ønsker, at forkorte optjeningsperioden og ændre vilkårene for supplerende dagpenge.

 

 NY DAGPENGEAFTALE

Uddannelsesordning forlænges
 • Den særlige uddannelsesordning bliver forlænget med et halvt år, så den gælder hele 2. halvår af 2013.
• Forlængelsen omfatter ledige, som har ret til uddannelsesordningen i 1. halvår 2013, og ledige, som opbruger retten til dagpenge i 2. halvår 2013.
Ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra 1. januar 2014
• Der bliver indført en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra 1. januar 2014, som udgør 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Ydelsen er ikke afhængig af familie- eller formueindkomst.
• Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse omfatter ledige, der opbruger retten til uddannelsesordningen i 1. halvår 2014, og ledige, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2014 og frem til udgangen af 1. halvår 2016.
• Personer, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2014, får mulighed for at modtage den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i op til 1¼ år. Herefter bliver ydelsen udfaset med et kvartal pr. halvår. Personer, der opbruger den toårige dagpengeret i 2. halvår 2016 eller derefter, kan ikke længere modtage den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.
• Den samlede periode med dagpenge, særlig uddannelsesydelse og den ny arbejdsmarkedsydelse kan højst udgøre fire år.
• Den toårige dagpengeperiode er fuldt indfaset for ledige, hvis dagpengeperiode udløber i 2017 eller senere.
• Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er en arbejdsløshedsforsikringsydelse, som a-kasserne skal administrere. For at modtage ydelsen skal ledige være medlem af en a-kasse.
• Alle modtagere af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse har ret og pligt til ét virksomhedsrettet tilbud efter senest en måned på den midlertidige ydelse. Virksomhedsrettede tilbud omfatter privat løntilskud, offentligt løntilskud, virksomhedspraktik, nyttejob og jobrotation.
• Ledige på arbejdsmarkedsydelsen, som ikke har en ungdomsuddannelse, får ret til læse-, skrive- og regnekurser, hvis en test viser, at de har behov for det.
• Ledige ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse på arbejdsmarkedsydelsen får ret til otte ugers uddannelse


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ