FTF-formand Bente Sorgenfrey mener, at dagpengeaftalen, som regeringen indgik med Enhedslisten i går, tager udgangspunkt i den lediges behov og muligheder.

FTF: Dagpengeaftale er god for ledige

Regeringen blev mandag sammen med Enhedslisten enige om en dagpengeaftale. Lærernes centralor-ganisation FTF er glad for, at der er fundet en løsning for ledige. Og FTF sætter pris på, at løsningen ikke løfter prisen på A-kassemedlemsskab.

Publiceret Senest opdateret

 NY DAGPENGEAFTALE

Uddannelsesordning forlænges
 • Den særlige uddannelsesordning bliver forlænget med ethalvt år, så den gælder hele 2. halvår af 2013.
• Forlængelsen omfatter ledige, som har ret tiluddannelsesordningen i 1. halvår 2013, og ledige, som opbrugerretten til dagpenge i 2. halvår 2013.
Ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra 1. januar2014
• Der bliver indført en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra 1.januar 2014, som udgør 60 procent af højeste dagpengesats forikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Ydelsen er ikkeafhængig af familie- eller formueindkomst.
• Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse omfatter ledige, deropbruger retten til uddannelsesordningen i 1. halvår 2014, ogledige, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2014 og frem tiludgangen af 1. halvår 2016.
• Personer, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2014, fårmulighed for at modtage den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i optil 1¼ år. Herefter bliver ydelsen udfaset med et kvartal pr.halvår. Personer, der opbruger den toårige dagpengeret i 2. halvår2016 eller derefter, kan ikke længere modtage den midlertidigearbejdsmarkedsydelse.
• Den samlede periode med dagpenge, særlig uddannelsesydelse ogden ny arbejdsmarkedsydelse kan højst udgøre fire år.
• Den toårige dagpengeperiode er fuldt indfaset for ledige, hvisdagpengeperiode udløber i 2017 eller senere.
• Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er enarbejdsløshedsforsikringsydelse, som a-kasserne skal administrere.For at modtage ydelsen skal ledige være medlem af en a-kasse.
• Alle modtagere af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse har retog pligt til ét virksomhedsrettet tilbud efter senest en måned påden midlertidige ydelse. Virksomhedsrettede tilbud omfatter privatløntilskud, offentligt løntilskud, virksomhedspraktik, nyttejob ogjobrotation.
• Ledige på arbejdsmarkedsydelsen, som ikke har enungdomsuddannelse, får ret til læse-, skrive- og regnekurser, hvisen test viser, at de har behov for det.
• Ledige ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse påarbejdsmarkedsydelsen får ret til otte ugers uddannelse


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Aftalen betyder, at der fra årsskiftet vil være en særlig arbejdsmarkedsydelse for dem, der stod til at miste rette til dagpenge. Da forhandlingerne begyndte, var der lagt op til, at det skulle blive dyrere at være medlem af en a-kasse. Men sådan bliver det ikke.

"Det skal stadig være attraktivt at være i a-kasse, så det er fornuftigt, at der er fundet en anden finansiering. Det er vigtigt, at politikerne har lyttet på dette punkt", lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey i FTF's nyhedsbrev.

DLF: Endnu en dagpenge-lappeløsning

Ledige skal ud på virksomheder  De ledige, der kommer på den midlertidige ydelse, får 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Ydelsen er ikke afhængig af familie- eller formueindkomst. De ledige på arbejdsmarkedsydelse skal efter en måned i enten virksomhedspraktik, løntilskud, nyttejob eller jobrotation.

 FTF-formand Bente Sorgenfrey mener, at ordningen er god for de ledige.

"Det er meget positivt, at der nu bliver taget meget mere udgangspunkt i den lediges behov og muligheder. Det gælder blandt andet muligheden for at komme i virksomhedspraktik, private løntilskud, og det bliver også muligt at indgå i jobrotation," siger Bente Sorgenfrey.

Fagforeninger i fælles front mod dagpengereform

FTF ønsker en kortere genoptjeningsperiode FTF håber, at regeringen i forbindelse med den kommende dagpengekommission vil ændre på, at man i dag skal arbejde et år for at genoptjene retten til dagpenge. FTF ønsker, at forkorte optjeningsperioden og ændre vilkårene for supplerende dagpenge.