Underviserområdet kommer til at fungere under samme regelsæt, men allivel vil der opstå store forskelle mellem skolerne, mener formand for DLF's Overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen.

Flere DLF-medlemmer kommer under samme regler

Regeringens lovindgreb betyder, at flere forskellige DLF-medlemsgrupper nu kommer under de samme arbejdstidsregler. DLF satser dog på at indgå lokale aftaler, som faktisk kan ende med at betyde, at forskellene bliver større end i dag.

Publiceret Senest opdateret

Nye regler for undervisere istaten

Reglerne omfatter
Private gymnasier med grundskoleafdelinger
Sosu-skoler
Frie fagskoler
Dansk Røde Kors - Asylafdelingens skoler

Løn:
Der er aftalt for lærerne på de frie fagskoler og privategymnasiers grundskoler at gøre det midlertidige lønsystem, der harværet gældende siden overenskomsten i 2008, permanent.
60-årsregel:
60-årsreglen udfases for lærere på frie fagskoler og privategymnasiers grundskoler, og lærerne for en kompensation på 2800kroner årligt.
Tillægget ydes ikke til ansatte på SOSU-Skoler ogAsylafdelingskoler, da de ikke har haft 60-årsreglen.
Arbejdstid:
Fra 1. august 2014 bruges arbejdstid for tjenestemænd i staten dogmed flere modifikationer, - den væsentligste er, at normperioden ersat til et år, hvor den i tjenestemandsaftalen er sat til en måned.Almindelig arbejdstid defineres som arbejdstid placeret itidsrummet kl. 6 til kl. 19 på ugens fem første dage.
Opgaveoversigt:
Ledelsen forpligtes til at lave en opgaveoversigt forud skoleåretsstart. Der er ingen begrænsninger for, hvor stor en del afarbejdstiden, som skal bruges til undervisning.
Opgørelse af arbejdstiden:
Arbejdsdagen begynder, når den ansatte møder på arbejdspladsen ogvarer til den ansatte kan forlade arbejdet. Pauser medregnes, hvisde er mindre end ½ time og den ansatte står til rådighed og ikke måforlade arbejdsstedet.
Rejsetid i forbindelse med tjenesterejser medregnet - dog højst 13timer per døgn.
Rådighedstjeneste i hjemmet medregnes med 1/3 og rådighedstjenestepå arbejdsstedet med ¾.
Tilkald med mindre end 24 timers varsel medregnes med mindst 3timer. Det gælder dog ikke, hvis abrejdet ligger i umiddelbartilknytning til det normale arbejde eller sker som led irådighedstejneste.
Over - og merarbejde:
Hvis den præsterede arbejdstid for en fuldtidsansat overstigerarbejdstiden over et år, så godtgøres timerne med afspadsering afsamme varighed med et tillæg på 50 % eller timeløn med et tillæg på50 %.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra 1. august 2014 skal lærere i både folkeskoler, private gymnasiers grundskoler, sosu-skoler, frie fagskoler og Røde Kors-skoler arbejde efter aftalen om arbejdstid for tjenestemænd i staten. Dermed kommer forskellige DLF-medlemsgruppers arbejdsregler umiddelbart til at ligne hinanden meget mere end tidligere.

Formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen mener dog omvendt, at indgåelsen af lokale arbejdstidsaftaler vil betyde langt større forskelle mellem DLF-medlemmer end i dag. Nu kommer forskellene dog til at være mellem skoler og ikke nødvendigvis mellem medlemsgrupper.

"Hele underviserområdet kommer nu til at fungere under samme regelsæt. Arbejdsvilkårene for DLF-medlemmer kommer dermed som udgangspunkt til at ligne hinanden mere. Men når det er sagt, er det klart, at forskellighederne sandsynligvis vil blive endnu større", siger Gordon Ørskov Madsen.

DLF går satser på lokale aftaler

Selv om det ved lovforslaget blev understreget, at det ikke er intentionen, at der skal indgås lokale aftaler, er der heller ikke noget juridisk til hinder for det. Derfor forventer Gordon Ørskov, at der på nogle skoler og i nogle kommuner vil blive indgået aftaler, der kan betyde store forskelle i udmøntningen af regeringens lov.

Kredsformænd satser på lokale aftaler

"Vi vil på alle områder gå efter at indgå lokale aftaler. Dermed vil der være nogle skoler, hvor der kommer nogle fornuftige rammer om lærernes arbejdstid, mens andre steder måske ikke vil kunne indgå sådanne aftaler. Vi skal have strategier for hele spektret, og det er vi i gang med at udvikle".

Gordon Ørskov fortæller, at hovedstyrelsen lige nu har fokus på, at alle medlemsgrupper efter konflikten skal føle sig hjemme i DLF.

"For de statslige skoler holder vi et seminar for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter den 20. - 21. juni, hvor vi tager fat på de første drøftelser af, hvordan vi håndterer situationen, når vi ikke er sikret en aftale, men skal fungere under en lovgivning".

På mødet inviteres også tillidsrepræsentanter fra andre sosu-organisationer.

Læs mere

Lovteksten fra indgrebet 26. april