Forskning Tosprogede
0   513

Overlevering af viden om børnene fra børnehaven hjælper flersprogede elever

I arbejdet med at løfte de flersprogede elevers skolegang har en forskergruppe fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) og Skolerådet arbejdet på at finde ud af, hvordan de flersprogede klarer sig.

I den forbindelse har forskerne fundet ud af, at mundtlig overlevering fra førskoletilbuddet til indskolingen sikrer, at eleverne klarer sig bedre både i test og generelt i skolen. Overleveringen skal især gå på de flersprogedes sproglige niveau og andre relevante forhold, og succesen gælder især i kommuner med mange flersprogede elever.

Artiklen fortsætter under banneret

Undersøgelsen viser desuden, at flersprogede klarer læsetesten i 2. klasse bedre i kommuner, der tilbyder sprogstimulering til førskolebørn.

»Vi har undersøgt både kommuner med mange tosprogede elever og kommuner med få, og vi sammenligner kommuner, der har foretaget en given indsats, med kommuner, der ikke har. Resultatet er, at det generelt er i kommuner med mange tosprogede elever, vi finder de positive sprogtestresultater hos tosprogede i 2. klasse, frem for i kommuner med få tosprogede elever. Det kan måske skyldes, at disse kommuner i højere grad end kommuner med få tosprogede har en fast procedure eller rutine med indsatserne«, siger forsker og leder af undersøgelsen Vibeke Myrup Jensen i en pressemeddelelse.

Derudover viser undersøgelsen, at de flersprogede elevers læseevner i 2. klasse er markant dårligere end de etnisk danske elevers læseevner. Især i sprogforståelse opnår de dårligere resultater.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
719 andre er allerede tilmeldt