Debat

Snyd på vægten

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man har en god vare at sælge, hvorfor snyder man så på vægten?

I sekretariatets kommentarer til arbejdstidsaftale - udsendt den 9. marts til tillidsrepræsentanterne - står der i afsnittet 'Lærere over 60 år': 'Arbejdsgiverne søgte ved de netop overståede forhandlinger at få afskaffet aldersreduktionen, men i den afgørende fase lykkedes det foreningen at fastholde aldersreduktionen - endda i en forbedret udgave'.

Det er ikke rigtigt. Alle lærere, der underviser mere end 14 lektioner per uge (420 timer per år), får mindre 'aldersreduktion' end nu. Alle, der underviser mindre, tjener på det.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Er det en forbedret udgave?

DLF påstår, at gennemsnitslæreren underviser 630 timer per år. Det vil med nuværende aftale give 262,5 timer i aldersreduktion. Hvordan kan en aftale, hvor gennemsnitslæreren taber 87,5 timer, forklares som en forbedring?

Jeg anerkender, at ikke-undervisere nu får glæde af aldersreduktionen, men den forbedring bliver mere end betalt - af alle underviserne.

Men tak til foreningens formand, der i Folkeskolen nummer 9 udtaler: 'Jeg vil godt stå som garant for, at der ikke bliver stukket noget under stolen'.

Bent Poulsen

Nordborg

Svar

Jeg har ingen grund til at snyde på vægten - for jeg har en god vare at sælge. Og selvfølgelig indgår jeg ikke en aftale med kraftige forringelser på aldersreduktionen.

I forhandlingsforløbet var arbejdsgiverne ude efter at fjerne aldersreduktionen. Det lykkedes som bekendt ikke for dem, og oven i købet kom vi igennem med, at aldersreduktionen bliver givet som et fast timetal på 175 timer til alle over 60 år, uanset hvilke opgaver de i øvrigt måtte være pålagt.

Hensigten med aldersreduktionen er jo netop, at man skal have nedsat sin arbejdsforpligtelse, herunder sin undervisningsforpligtelse. Så når det gennemsnitlige undervisningstimetal er 630, vil lærere med aldersreduktion typisk have et undervisningstimetal, som er mindre, eksempelvis ikke 630 undervisningstimer, men 630 minus 175 lig med 455 timer.

Det er så rigtigt, at 455 timers undervisning efter den nugældende aftale giver 14 timer mere per år eller 4,2 minutter mere per skoledag i aldersreduktion. Det må da vist siges at være en meget beskeden pris for nogle i forhold til at få en solidarisk ordning, som omfatter alle.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF