Blog
0   1223

Lær med it - fra ble til Ph.D

Abonner på nyt om Den digitale skole i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

De kommende år vil der være en styrket indsats med inddragelse af it i dagtilbud. Medieleg bliver en del af de mindste børns aktiviteter. Børn og voksnes fælles brug af Facebook kan skabe spændende virtuelle kontakter, når børn fra forskellige institutioner mødes på nettet. Der bliver uden tvivl behov for behov for at kigge på en sammenhængende didaktik, hvor dagtilbud, skole SFO og ungdomsuddannelser og sammenhængende kommunale strategier fra 0-18 år må være første skridt på vejen.

Undervisningsministeriet afholdt i dag præsentation af it-rådgivningsgruppens anbefalinger til ministeren og ingen tvivl om, at it i dagtilbud fylder væsentligt i denne sammenhæng. Da mange af os ældre var børn, havde vi billedbøger med ca 10 sider om gårdens dyr, biler, brandbiler mv. I dag kan selv små børn sidde på Youtube og se film i rå mængder og ikke være begrænset til de ti 10 trykte sider som vores billedbog typisk fyldte. Tænk en ny verden af viden som selv de mindste kan udnytte! Filmene på Youtube mv. rummer et fantastisk læringspotentiale, og  børnene sluger i sig. Der skal blot indtastes få ord i søgefeltet og spændende info dukker op, men inden længe kan stemmen også bruges til søgeafgrænsning.

giver anledning til at forholde sig til om det måske er mere naturligt for et et-årigt barn at navigere på en tablet end i en bog.  Nettet rummer et fantastisk videnspotentiale for børn med adgang, men hvad med børn der kommer fra hjem, hvor inddragelse af it og medier ikke indgår i dagligdagen? Inddragelse af it kan stimulere både barnet kognitive, sociale og personlige udvikling. Det er oplagt, at dagtilbuddet er specielt opmærksomme på, at ALLE børn får mulighed for at lære gennem it og at de første trin af den digitale dannelse omkring børnegruppen og den voksne. Men der kommer også andre opgaver i kølvandet. Den digitale dannelse starter tidligt, for når børn har adgang til uanede mængder af information, så stiger behov for kunne vælge og her skal praksis udvikles fra at være regelstyret til at børn og voksne i fællesskab vælger det brugbare.

Når it for alvor introduceres og understøtter arbejdet med læreplanstemaerne, så vil skolen på sigt modtage børn med ændrede forudsætninger. Som dagens tweets afslører på #kil13: ”hvis ungerne begynder at komme fra daginstitutioner med de vildeste digitale kompetencer, må skolen hellere være KLAR til kamp.”, så vil skolen hurtigt udfordres. Der er derfor nødvendigt, at vi hurtigst får afdækket, hvordan der skabes sammenhængskraft mellem læring i skole og dagtilbud, hvor it og medier udgør en del af daglig praksis. Vil ny forskning kunnen afdække dette i tide eller skal vi i bedste Nordisk Skole-regi udvikle os sammen? Følg dialogen på #kil13 og se kommentarer på et spændende udviklingsscenarium, når børn lærer med it fra ble til Ph.D.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.870 andre er allerede tilmeldt