Køn
0   525

Drenge i risikozonen: Fra loose til loser

Det er cool blandt drenge at tage let på deres uddannelse og karriereplaner, men for mange ender et tilfældigt uddannelsesvalg med, at de falder helt ud af uddannelsessystemet.

Skal jeg være tømrer, sygeplejerske eller advokat? De tanker gør drenge sig ikke nær så ofte som piger, viser Center for Ungdomsforsknings undersøgelse »Drenge og piger på ungdomsuddannelserne« fra 2013.

»Drengenes uddannelsesplaner rækker generelt ikke så langt ud i fremtiden, som pigernes gør. Der er en overvægt af drenge, der begynder på en uddannelse uden at være motiverede for det. Det fører til, at flere drenge end piger hopper fra uddannelse til uddannelse og er i risiko for helt at falde fra«, fortæller forskningsleder Camilla Hutters.

Drenge forventes af være afslappede

Drengenes manglende refleksion over fremtiden hænger sammen med deres tilgang til skolen i det hele taget, mener hun.

»Der er en kulturel forventning blandt drengene om at fremstå som afslappede og ubekymrede, og det præger også deres uddannelsesvalg. Pigerne er derimod ekstremt bekymrede for deres fremtid og forsøger at tilpasse sig rollen som den gode elev«, siger Hutters. Undersøgelsen viser, at de mange drenge faktisk formår at balancere afslappetheden med kravene i skolen. På den måde undgår de noget af den stress og det pres, som mange piger oplever. Men for nogle drenge kan en for høj grad af afslappethed føre til, at de ikke er i stand til at gennemføre deres uddannelse. Grænsen mellem loose og looser kan nogle gange synes hårfin, som der står i forskningsrapporten. Den konkluderer, at resultaterne »vidner om, at der i uddannelsessystemet er alt for lidt fokus på, hvordan kulturelle forventninger til drenge og piger går ind og præger elevernes uddannelsespraksis«.

Artiklen fortsætter under banneret

»Forskellene i drenges og pigers tilgange til uddannelsesvalget kan kun forklares med, at der stadig er forventninger til, hvad der er normalt og hensigtsmæssigt at gøre, når man er henholdsvis dreng og pige«, siger Camilla Hutters.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
460 andre er allerede tilmeldt