Debat

Fag og tågesyner

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Vagn Madsen! Tak for din kommentar til mig i Folkeskolen nummer 14.

Der sniger sig en polarisering ind i mange diskussioner. Det sker på den måde, at det meget hurtigt bliver til et spørgsmål om enten det ene eller det andet. Enten fag eller flip. Enten det gamle eller noget helt nyt. Sådan har jeg aldrig argumenteret vedrørende fremtidens folkeskole. Tvært­imod er jeg ikke i tvivl om, at børn og unge i dagens Danmark skal have og lære mange fag og megen faglighed. Det ligger i alt, hvad jeg tror, de fleste er enige om vedrørende det fremtidige samfund, nemlig at der vil blive stillet stadig større, men også meget forskellige krav til mennesker. Det, jeg er optaget af, er, hvorledes vi bedst ruster børnene til denne fremtid. Derfor gør jeg mig mange overvejelser om fremtiden. Det synes jeg ikke er særlig fremherskende i den danske skoledebat, som jeg har lyttet til.

Jeg mener, at skolen hele tiden skal forsøge at tage bestik af fremtiden. Ikke for bare at tilpasse sig alt nyt og kaste alt gammelt over bord, men for at kunne udforme en klar vision for fremtidens skole. Min vurdering er, at der i fremtiden vil blive stillet store krav både til de unges faglige kompetencer og til deres personlighed, til deres evne til at orientere sig i en kompliceret verden, til deres sociale, følelsesmæssige, kreative, musiske og andre kompetencer eller intelligenser, og måske oven over det hele: Større krav til børnenes eksistentielle intelligens, deres evne til at tage vare på deres eget liv, deres evne til at have relationer til andre mennesker, deres rummelighed, deres evne til at orientere sig i livet og i samfundet og træffe de rigtige beslutninger. Jeg håber, at vi i det danske samfund kan få en meget grundig drøftelse af alt dette.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler